Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Пенкова: Тежката част по Брекзит сега започва

Цветелина Пенкова
Снимка: Личен архив

"Емоционално беше вчерашното разделяне, но сега предстоят едни 11 месеца на преговори, когато трябва да се договори реално търговската сделка. Така че тежката част сега започва". Това каза пред БНР Цветелина Пенкова - евродепутат от групата на европейските социалисти във връзка с емоционалното разделяне с британските евродепутати след гласуването в ЕП на споразумението за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

По думите ѝ преговорите трябва да приключат до 31-ви декември 2020-а година, но има съмнения, че ще бъдат приключени в този срок. Тя изрази надежда на активна и добре подготвена работа от страна на екипа на ЕС.

Тя припомни, че ЕП преди няколко седмици прие резолюция, с която се призовава за пореден път за защита на правата на европейските граждани във Великобритания след Брекзит:

"Важно е да се отбележи, че това е двустранен процес, тъй като има много граждани на Великобритания, които пребивават в страните от ЕС".

Цветелина Пенкова уточни, че за следващата академична година 2020-2021 българските студенти във Великобритания отговарят на условията за по-ниски такси и ще имат достъп до нисколихвените студентски заеми.

Евродепутатката изрази надежда след Брекзит ЕС да бъде по-обединен.

Интервю на Даниела Якова с Цветелина Пенкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна