Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС упълномощи Горанов да преговаря за влизането в Еврозоната

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие решение, с което дава мандат на финансовия министър да преговаря влизането на България в еврозоната с фиксиран курс лев - евро.

 „За“ гласуваха 140 депутати, „против“ бяха 2-ма, 66 се въздържаха. 

Зад решението застанаха от ДПС.  

Йордан Цонев обаче отправи критики към управляващите, защото предложението им не е предварително обсъдено с всички политически сили:

„Условия за съмнения в стабилността на българския лев с този ход. Това е критиката ни към вас, защото днес се създадоха условия за паника. Затова ние трябваше в спешен порядък, в рамките на 24 часа, българският парламент да излезе с акт, с който застава в защита на българския лев, да успокои българските граждани“.

Социалистите се въздържаха. 

Румен Гечев от БСП обясни:

Какво ще преговаря българското правителство в Чакалнята?! Важното е как се излиза от чакалнята! Никой не може да даде гаранции по какъв курс се влиза в еврозоната. В закона Европейският съвет е казал, че те решават при излизане от чакалнята. Оттук излиза въпросът: „Какво иска сега министърът на финансите да преговаря?“. Европейският съвет забранява да се преговаря, докато е в чакалнята".

Александър Иванов от ГЕРБ призова социалистите да не спекулират с днешното решение и увери, че валутния борд няма да отпадне

„Да ви успокоя, има тълкувателно решение на ЕЦБ, която казва, че държавите, участващи в процеса, при присъединяване към ERM 2, могат да запазят едностранно валутния си курс и фиксинга към него, до влизане в тази еврозона. Всички спекулации отпада ли валутнияj борд в България – не, колеги, няма да отпада. Стига с тази паника!“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!