Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов обеща допълнителни гаранции за фиксирания курс на лева към еврото

Парламентарна комисия прецизира законови промени, свързани с влизането ни в ERMII

| обновено на 30.01.20 в 16:09
Финансовият министър Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия в парламента одобри промени в Закона за БНБ, с които текстовете от българското законодателство се синхронизират с европейските.

Единствено от БСП не подкрепиха текстовете, защото смятат, че няма нужда от тях.

По-рано парламентът даде мандат - България да се присъедини към валутния механизъм, предхождащ еврозоната и след това към самата еврозона, единствено по валутния курс на лева към еврото, който действа в момента.

Промяната на курса никога не е била на дневен ред, потвърди за пореден път управителят на Централната банка Димитър Радев

"Независимо от това кой ще участва в процеса, всеки един български представител, от началото до края, трябва да поддържа тази позиция. Ако се получи дори най-минималното отклонение, това означава автоматично, че страната излиза от механизма".

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви по-рано днес след консултации в парламента, че ще има допълнителни гаранции за фиксирания курс на еврото при бъдещо влизане в еврозоната. Всички политически партии са подкрепили идеята, без БСП.  Министърът на финансите също е сигурен, че курсът няма да бъде променян.

„България ще влезе в еврото и това сме го заявявали на почти всички партии през цялото време, че за нас е приоритет влизането в еврозоната, но то ще стане само и единствено при сегашният курс, иначе няма да влезе“, каза министър Горанов.

Все още не е ясно какъв ще бъде окончателният запис в закона за БНБ, който се отнася до нивото на валутния курс лев-евро от влизането на страната ни във валутния механизъм ERMII до въвеждането на единната европейска валута.

„Имаме подкрепа и единомислие, че България трябва да се присъедини към еврото с курс 1,95583 – т.е. действащият“, каза финансовият министър Владислав Горанов след вчерашната среща в Народното събрание, на която присъства и гуверньорът на БНР Димитър Радев.

Още във вторник самият Радев обясни, че промяна се налага, тъй като европейската норма изисква да няма записано точно число в закона, тъй като на теория страна от валутния механизъм би могла да поиска промяна на курса.

„Дори да има такова искане, то няма как да се реализира, тъй като решенията в рамките на валутния механизъм се взимат с консенсус, а този консенсус включва два гласа от България - този на министъра на финансите и на управителя на Централната банка“, каза Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Божанов

Божанов: Условия за съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ото НС няма

Условия за съставяне на редовно правителство в рамките на 50-ия парламент няма, смята зам.-председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Божидар Божанов. Според него разговорите за третия мандат имат смисъл само, ако послужат за основа за формиране на кабинет в следващото Народно събрание: ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на..

публикувано на 23.07.24 в 18:39
Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис с държавния глава Джо Байдън

Камала Харис на път да спечели с лекота номинацията за президентските избори

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис си е осигурила подкрепата на достатъчно делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия за предстоящите президентски избори. Същевременно днес се очаква в Белия дом да се завърне и президентът Джо Байдън, който в неделя се отказа от надпреварата.  До понеделник вечерта Камала Харис успя да си..

публикувано на 23.07.24 в 18:25
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка

Директорът на американската служба по сигурността Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл подаде оставка десет дни след покушението срещу кандидата на Републиканската партия и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп. Чийтъл бе подложена на остри критики заради пропуските в охраната на митинга в град Бътлър, където 20-годишен жител на Пенсилвания, въоръжен с..

публикувано на 23.07.24 в 18:19

Дъжд угаси пожарите в Северна Гърция

Дъжд загаси пожарите в Северна Гърция. Няма опасност пожарът на планина Славянка да премине границата, дъжд в Гърция помогна Туристите да не влизат в морето до преминаване на бурите, съветват властите в южвата ни съседка. Гърция: Пореден ден с висок риск от пожари, земетресение разлюля Крит В Северна Гърция заваля дъжд, като естествено..

публикувано на 23.07.24 в 18:17

Няма опасност пожарът на планина Славянка да премине границата, дъжд в Гърция помогна

Овладян е пожарът в Северна Гърция, близо до границата с България, който заплашваше да премине на наша територия. В района е завалял дъжд, който е помогнал на пожарникарите в южната ни съседка да се справят със стихията. Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските..

публикувано на 23.07.24 в 17:38
Васил Терзиев

ГЕРБ-СДС обвини столичния кмет заради спряното събаряне на ловния хотел на Румен Гайтански

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС обвини столичния кмет Васил Терзиев в нарушение на обществения интерес със спряното събаряне на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански до язовир "Искър". "Доверчив или прекалено сговорчив се оказа г-н Терзиев когато повярва на обещанията на Румен Гайтански, че той сам ще събори незаконните си постройки до язовир "Искър"...

публикувано на 23.07.24 в 17:05

МВнР: Българските граждани, които посещават Гърция, да не носят ножове с острие над 7-10 см

Министерството на външните работи предупреди, че според гръцките закони е забранено носенето на оръжие - огнестрелно и хладно, включително нож. Информацията беше разпространена след случаи на задържани в Гърция български граждани с ножове. В практиката на гръцките полицейски органи е прието, че ножове с дължина на острието над 7-10 см се смятат за..

публикувано на 23.07.24 в 17:00