Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия: Новите санкции на САЩ няма да прекъснат жп връзката ни с Крим

Мария Захарова, говорител на външното министерство на Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в четвъртък, че санкциите, които САЩ, Канада и Европейският съвет наскоро обявиха срещу няколко високопоставени кримски служители и срещу руска железопътна компания, няма да прекъснат железопътната връзка с Крим.

Натискът, който американските власти използват, "изглежда все по-нелепо" и продължава да е неефективен, подчерта Захарова и добави, че Съветът на ЕС ще получи подобен отговор от Москва в бъдеще. "Враждебните" мерки, предприети от Вашингтон и Отава, няма да допринесат за положителен старт на мандатите на техните нови посланици в Русия, допълни тя.

Вчера Министерството на финансите на САЩ обяви санкции срещу седем висши служители на Крим, както и срещу руска железопътна компания и нейния изпълнителен директор. Санкциите бяха представени в сряда на сайта на американското ведомство.

Предприети мерки срещу длъжностните лица и фирмата са заради "подкопаване на демократичните процеси или институции в Украйна и предприемане на действия или политики, които заплашват мира, сигурността, стабилността, суверенитета или териториалната цялост на Украйна", се казва в изявлението на финансовото министерство.

Железопътната фирма, на която са наложени санкциите, е Grand Service Express, която работи извън Москва. Компанията предоставя туристически услуги между руския континент и Кримския полуостров посредством Кримския мост (моста над Керченския проток).

Междувременно руското посолство във Вашингтон заяви, че санкциите на САЩ се отразяват негативно на двустранното сътрудничество между двете страни, но няма да успеят да променят политиката на Москва по отношение на Крим.

"Вашингтон все още вярва, че може да подкопае положителните промени, настъпили в Крим, като се използват ограничителни мерки след обединението на полуострова с Русия", посочва посолството и добавя, че САЩ се опитват да "представят погрешно укрепването на местната власт на полуострова".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна