Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Доброслав Кюркчиев:

Резултатите от медицинските изследвания трябва да се разчитат от специалисти

УМБАЛ "Св. Иван Рилски"
Снимка: УМБАЛ

Защо не трябва да се предоверяваме на получените лабораторни резултати от изследвания и какво да изискваме при разчитането им?

Началникът на Лабораторията по клинична имунология в Университетската болница „Свети Иван Рилски“ проф. Доброслав Кюркчиев заяви, че лабораторните изследвания в клиничната имунология са изключително сложни и изискват разчитане от висш медицински персонал, който да мисли върху получените резултати.

„В лабораторните имунологични изследвания, както във всяка сфера на човешкия живот, са възможни грешки. Следователно пациентите трябва да знаят какво могат да направят те, за да се предотвратят тези грешки евентуално и какво могат да изискват съответно от лабораторните специалисти, така че да се минимализира този процес“, каза в предаването „Закуска на тревата“ проф. Доброслав Кюркчиев.

Лабораторните изследвания в имунологията са изключително сложни.

„Първият съвет, който бих си позволил да дам на пациентите, е да знаят, че мястото, където отиват, ще има хора, които да мислят върху техните резултати, които да ги гледат в контекст, които да ги интерпретират, които да се свържат с лекарите, да говорят върху тях и така нататък. Считам, че това е най-важното“.

Пациентите трябва да се информират дали лабораторията, в която ще си направят изследвания, разполага с необходимата техника, допълни специалистът.

„И третото, което трябва да имат, е тази лаборатория в комуникация ли е с клиничните специалисти, които ще гледат техните изследвания“, допълни проф. Доброслав Кюркчиев.

Според световната статистика на четвърто място по честота на грешки е предоверяването на така наречената „машинна интелигентност“.

„Това, което апаратът изкара като резултат, се приема безкритично. То се качва в интернет и заминава нататък. Никой съответно не интерпретира в контекст този резултат. Това е един проблем, за който в България не се говори. То и в Америка очевидно се говори отскоро. Този проблем според мен е много голям - предоверяването на машините, отказа да се мисли, минимализиране на висшия персонал“, изтъкна специалистът.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.