Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ГЕРБ внесе искане за по-строги наказания за непълнолетни

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ внесе за обсъждане в парламента промени в Наказателния кодекс за по-строги наказания за непълнолетни, извършили тежки престъпления.

Новите текстове бяха подготвени след общественото недоволство, провокирано от жестокото убийство на младо момиче от с. Галиче.

Маноил Манев от ГЕРБ обяви, че максималната присъда от 12 години за убийство или изнасилване, извършено от непълнолетни вече няма да е гарантирана:

"ГЕРБ изпълни своя ангажимент, който поехме с бащата на убитото момиче в Галиче и днес внасяме предложенията ни за промени в Наказателния кодекс. Няма повече никой да знае, да е спокоен или да е убеден, че каквото и престъпление против личността - убийство, изнасилване, блудство да извърши, му е гарантирано, че максималната му присъда може да бъде 12 години".

По думите на Манев присъдата за тежко престъпление се увеличава до 20 години:

"Съдът да преценява конкретно. Всеки извършител, всички отнасящи се до тежестта и до осъзнаването на това, което е извършил престъпника и да не приложи редукцията или ако я приложи да има по висока граница, която да може да приложи, за да постигне целите на  генералната превенция. Тоест по време на излежаване на присъдата извършителят на престъплението да бъде превъзпитан", обяви Маноил Манев от ГЕРБ.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от