Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения срещу още четирима, свързани с Васил Божков

| обновено на 30.01.20 в 22:43
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева, вътрешният министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на АДФИ Георги Начев и наблюдаващ прокурор дадоха брифинг в съдебната палата.
Снимка: БГНЕС

Петима са обвиняемите след акцията в офиси и имоти, свързани с бизнесмена Васил Божков. Четирима са в чужбина, сред тях и самият Божков. Те се издирват с червена бюлетина от Интерпол.

Петият обвиняем - Огнемир Митев, е задържан за 72 часа. През 2014 г. той е бил председател на Комисията по хазарта. Прокуратурата ще иска той да остане за постоянно в ареста, защото го смята за част от организираната престъпна група.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на специален брифинг днес.

Тя не изключи обвинения да има и за други длъжностни лица, а напусналите страната ще бъдат издирвани по всички възможни канали. Самият Божков вече е със 7 обвинения и издадена европейска заповед за арест.

Според прокуратурата от 2014 година досега групата на Васил Божков е извършвала "множество тежки умишлени престъпления" - изнудване, данъчни и длъжностни престъпления, пране на пари.

Хазартният бос пък пробвал да подкупи служителка на Комисията по хазарта. Той ѝ предлагал по 10 000 лева на ден, за да внася в Комисията предложения за отнемане на лицензи на конкурентни на неговото дружества. Въпросното длъжностно лице не се е съгласило, но не стана ясно дали е сигнализирало компетентните органи.

При обиските в офиси и жилища, свързани с Божков, са намерени документи и 400 000 лв. Иззети са картините на фамилията Божкови, а експерти ще кажат законно ли ги притежава той.

Милева припомни щетата, нанесена на бюджета от обвиняемите и уточни че обвинението очаква отпор:

"Липсва огромната сума от над половин милиард лева,

която сума представлява коледната надбавка за всеки пенсионер за 10 години. Прокуратурата е наясно срещу кого се изправя. Прокуратурата знае, че тази хазартна империя разполага с изключително големи финансови възможности и знае, че благодарение на тях ще се защити, включително и чрез вас, медиите".

Държавното обвинение проверява и дали Божков е мамел държавата с мними печеливши от игрите, каза наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов:

"Финансовото обезпечаване на част от дружествата, които са собственост на обвиняемия, не са достатъчни, за да могат да бъдат изплащани в пълен обем и размер печалбите, които се твърди, че определени лица реализират. Както и се съдържат данни за това, че лицата, които се афишират в публичното пространство като лица, които са спечелили определена парична сума, лотарийните игри,

голяма част от тези лица не съществуват реално".

"Събрани са такива данни. Образувано е дело в друга прокуратура, което е присъединено към досъдебно производство, което вече е производство, в Специализираната прокуратура. Тази линия трябва да бъде проверявана. Възложено е на КПКОНПИ да провери".

От прокуратурата отказаха да посочат знаят ли къде са Божков и тримата му бизнес партньори.

Говорителят на главния прокурор не изключи обвинения да има и за други длъжностни лица. А напусналите страната ще бъдат издирвани по всички възможни канали:

Пред Би Ти Ви бизнесменът потвърди, че е в държава на Балканите и заяви, че „при сегашните условия се опасява да се върне в страната“. Божков заяви, че се притеснява за живота си и че България не е нормална правова държава.

В отговор главният прокурор му обеща нормално завръщание и, ако трябва - психологическа помощ.

От обвинението смятат, че хазартните бизнеси на Божков са били облагани с по-ниски данъци, посредством липса на контрол от Комисията по хазарта, заради което държавата е ощетявана със стотици милиони годишно.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви днес, че може да бъде потърсена

финансова отговорност за неплатени такси

от Васил Божков. Той поясни, че в момента текат финансови ревизии, но има и грешки по прилагането на закона.

„Това, което констатира комисията на държавна финансова инспекция, са огромни по размер, ако се спазва закона, дължими невнесени такси, а оттук напред е много вероятно да се издаде от същата комисия акт за постановяване на публични държавни вземания, който акт да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне едно изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми“.

„Нове Холдинг“: От утре няма да можем да оперираме с активите на компанията

Пресцентърът на „Нове Холдинг“, в който Божков е акционер, разпространи съобщение, в което се казва, че „налагането на запори на фирми, свързани с бизнесмена, както и запори на негово лично имущество без задължителното за това съдебно разпореждане може да се определи само по един начин – като абсолютен произвол.... Утре ние няма да сме в състояние да оперираме с активите на компаниите си поради незаконосъобразните действия на правоохранителните органи".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21