Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Университети от Европа и от Африка ще използват БГ образователна платформа

Невен Боянов и Ивайло Николов

Училища и университети от Великобритания, Испания, Португалия, Франция, Нигерия и Южна Африка ще използват българския опит за учене чрез решаване на практически задачи, като приложат в образователните си системи платформата „Тинузавър“. Тя е разработка на програмисти, инженери и преподаватели от Велико Търново, и беше успешно представена тази седмица на международното изложение на продукти в сферата на образованието Bett Show в Лондон.

Ученето може да става чрез правене, това доказват неколцина великотърновски програмисти, инженери и преподаватели. „Тинузавър“ позволява на ученици, студенти и ентусиасти да усвояват нови знания, като сами си направят компютър, с който да реализират конкретни практически задачи, обясни един от създателите Невен Боянов: 

„Това, което ние сме създали, са малки компютърчета, които всяко едно дете получава в насипно състояние, на части и с поялник, и с други инструменти ги сглобяват и създават един малък компютър и после започват да го програмират. Проектът „Тинузавър“ е оригинална българска, великотърновска разработка, продукт в сферата на образованието – математика, програмиране, физика, комбинирани в една мултидисциплинарна учебна програма“. Ивайло Николов

„Разработени са задачи, предложени са решения, така че стандартното обучение да стане по-интересно и с практическа насоченост“, обясни другият от създателите на „Тинузавър“ Ивайло Николов:

„По този начин ние отключваме по някакъв начин креативността на децата, ученици и студенти и общо взето те могат да направят абсолютно всичко. Ние сме отворени за добавки и разширения, много често помагаме на различни хора, за да могат да си направят тяхното нещо“.

От няколко години великотърновските програмисти правят практически работилници с деца от България и чужбина, използвайки платформата и учебните комплекти от няколко платки, сензори и програматор. Едно от малките деца си направи и програмира алармена система, която да сигнализира кога се отваря шкафът с тайните запаси от бонбони. Невен Боянов

Малкото компютърче се сглобява между 4 и 6 часа, свързва се с големия компютър и се програмира. Кодът на софтуера е отворен и позволява надграждане с усложняване на задачите. Задължително е задачите да имат практическо приложение: 

„Ние не поставяме нито една задача за решаване, която да е без практическо изражение. Погледнато чисто педагогически, децата, преди да започват да решават задачата, знаят какъв краен резултат да очакват, какво е практическото приложени на това, което те ще създадат. Самият проект трябва да ги води към изучаване на материала, който сме заложили в учебната програма“.

От четири години платформата „Тинузавър“ се ползва и в образователната програма на ВТУ, а наскоро министър Красимир Вълчев даде подкрепата си за платформата, като я определи като пример за иновация в образованието.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна