Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов пред Зеленски: Изучаването на български е важно за децата в Болградски район

Разговорът на Борисов със Зеленски се е провел в присъствието на Валери Симеонов, съобщиха от правителствената пресслужба.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов са изтъкнали в телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски, че е изключително важно Болградският район, населен предимно с украински граждани от български произход, да запази административната си цялост в настоящите му граници, като самостоятелен окръг.

От правителствената пресслужба информират още, че премиерът Борисов е подчертал пред президента Зеленски, че изучаването на български език е от голямо значение за децата от Болградския район. И че за това ще помогне откриване на българско училище в Одеса.

„Убеден съм, че продължаването на политиката на съхранение на традициите, езика, културата и обичаите на българската общност в Украйна, е най-добрата гаранция, че българското национално малцинство и занапред ще има ключова роля за сътрудничеството на Украйна с България и ЕС“, заявил още премиерът.

„Много важен и градивен елемент на двустранните ни отношения е над 200-хилядната българска общност в Украйна, която винаги сме разглеждали като мост на приятелство и сътрудничество между нашите страни“,  посочил Борисов в разговора със Зеленски. 

В най-скоро време българска делегация на високо ниво ще посети Украйна, за да бъдат обсъдени поставените теми.

Володимир Зеленски от своя страна е поканил Борисов да посети Украйна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна