Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обявиха извънредно положение в общественото здравеопазване

Увеличава се броят на жертвите на коронавируса в Китай

Пилоти на авиолиниите на Шри Ланка се готвят за полет за евакуация на граждани на страната от Китай.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите на коронавируса в Китай се увеличи до 259 души, а потвърдените заразени вече са близо 12 000, обяви днес правителството в Пекин, предаде АФП.

Всички нови смъртни случаи, освен един, са в най-тежко засегнатата провинция Хубей – епицентър на заболяването.

Коронавирусът се появи през декември в столицата на провинцията Ухан и бе проследен до пазар за месо, на който се продавал дивеч.

Китайският премиер Ли Къцян призова междувременно ЕС да ускори доставката на медицински принадлежности за борба с коронавируса. Китайското правителство разчита на подкрепата на страните от ЕС, каза той в телефонен разговор с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По думите на премиера Пекин е готов да предостави на ЕС и на другите си международни партньори цялата необходима информация за вътрешната ситуация в Китай.

Външното министерство в Пекин разкритикува решението на САЩ да ограничат влизането на своя територия на китайски граждани заради коронавируса.

Преди това Вашингтон обяви извънредно положение в общественото здравеопазване заради епидемията от коронавируса в Китай и съобщи, че временно забранява влизането в САЩ на чужди граждани, които може да представляват потенциална опасност.

Правителството ограничава също полетите от Китай до седем американски летища. Всички самолети от Китай ще бъдат насочвани към нюйоркското летище „Дж. Ф. Кенеди“ и летищата в Чикаго, Сан Франциско, Сиатъл, Атланта, Хонолулу и Лос Анджелис.

В същото време Узбекистан, Туркменистан и Виетнам прекратиха полетите на свои авиолинии до Китай заради заразата. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна