Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд в Добрич отложи делото на Кристина Петрова срещу НЗОК

Младата жена с рядко заболяване съди Касата за отказ да заплати животоспасяваща храна

| обновено на 03.02.20 в 14:16
Снимка: БГНЕС

Административният съд в Добрич отложи за 25-и март делото срещу НЗОК. То е заведено по иск на родителите на 20-годишната Кристина Петрова заради отказа на Касата да заплати животоспасяваща храна. Криси страда от рядкото генетично заболяване пропионова ацидурия, при което организмът не може да разгражда белтъка в храните.

През ноември миналата година Кристина получава първия отказ от НЗОК да заплати лечебната ѝ храна, на стойност от около 1500 лв. на месец, защото е навършила 18 години. Миналата седмица тя получава и втори отказ, този път заради липсващи в епикризата ѝ документи. 

Днес съдът в Добрич отложи делото срещу Здравната каса за 25-и март, тъй като и двете страни поискаха повече време за запознаване с документацията. Адвокатът на Здравната каса заяви в съдебната зала, че те не разполагат с документ от лекар, който е назначил тази храна за Кристина Петрова. По думите на майката на Криси Ани Петрова целта на делото е да се докаже, че без тази храна животът на нейната дъщеря е обречен.

Майката на Криси Ани Петрова е готова да търси справедливост в съда.

„Здравната каса отлага, върти и в крайна сметка обществото знае, че проблемът на Криси е решен, но нищо не е такова, каквото изглежда. Понеделник сме на дело. Трябва да докажем, че Кристина без тази храна е обречена“, каза по-рано тя.

В момента семейството закупува с лични и дарителски средства лечебната храна, която струва около 1500 лева на месец.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени