Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени разкриха тайна, свързана със загадъчна структура на ледовете на южния полюс на Марс

Снимка: wikipedia.com

Планетолози от Калифорнийския технологически институт разкриха тайна, свързана с формирането на слоеве лед на южния полюс на Марс, съобщи сайтът Физ.орг. Съществуването на тези слоеве дълго време се смяташе за необяснимо. Учените създали модел, според който главна роля играят едновременно няколко фактора, включително колебанията на оста на планетата.

Загадъчната структура се състои от припокриващи се слоеве замръзнал въглероден диоксид и вода, които достигат до дълбочина 1 километър. Теоретично погледнато, подобна структура не може да съществува, защото сухият лед е термично по-нестабилен от водния. Моделът предполага, че въпросната структура е възникнала вследствие на съчетаването на три фактора - изменение на ъгъла на наклона на оста на планетата, на степента на отразяване на слънчевите лъчи от леда и на увеличаването на атмосферното налягане при топенето на сухия лед.

Най-древният и дълбок слой лед се е формирал преди 510 хиляди години след период на екстремна слънчева радиация, когато имало въглероден диоксид в атмосферата на планетата.

Подобен механизъм бе предсказан през 1966 г. от Робърт Лейтън и Брус Мъри от същия институт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна