Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Тракия": Държавните музеи нямат нужните условия за съхраняване на античната колекция на Васил Божков

Снимка: Фондация „Тракия” и „Колекция Васил Божков

Фондация "Тракия" разпространи изявление във връзка със слуховете, че античната колекция на бизнесмена Васил Божков - обвиняем като ръководител на организирана престъпна група - ще бъде иззета.

Държавните музеи не разполагат с необходимите условия за съхраняване на археологическите материали от колекцията, предупреждават от Фондацията и допълват, че към днешна дата "няма нито един документ, който законово да обосновава изземването на предмети от колекцията".

Предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени "вещи", се посочва в изявлението. Всеки един от тях е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи. В този смисъл, безпочвени спекулации за легитимността на колекцията са нелепи, посочват от Фондацията и допълват, че всяко транспортиране и манипулиране на предметите без да бъдат спазени строгите международни стандарти за третиране на културни ценности, би довело до тяхното нараняване или унищожаване.

От Фондация "Тракия" коментират и друг важен казус, по който до сега никой от властите не е направил изявление – застраховката на предметите от колекцията. В момента, в който предмет бъде изнесен от сградата на музей "Васил Божков", неговата застраховка спира да е валидна. Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата. За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи.

Фондацията дава като пример застраховката на 62-та предмета, участвали в последната нейна изложба, чиято застраховка при преместването им е възлизала на милиони евро.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна