Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерство на културата: Нито един предмет от античната колекция на Божков не е изнесен

Реставратори и прокурори описват вещи от колекцията

| обновено на 03.02.20 в 17:07
Вещи лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на "Нове холдинг".
Снимка: БГНЕС

Започна процедурата по изземване на картини и артефакти от колекцията на бизнесмена Васил Божков. Тази сутрин прокурори и реставратори влязоха в офисите на „Нове холдинг“. В момента артефактите само се описват от експерти.

Нито един предмет от античната колекция на Васил Божков все още не е изнесен от офиса на „Нове холдинг“ на столичната улица „Московска“, казаха за „Хоризонт“ от Министерството на културата. Това ще стане, след като има заповед от прокуратурата. 

Изнасянето на антики от колекцията на Божков ще започне тогава, когато има прокурорска заповед, но до момента няма такава, каза пред "Хоризонт" Александър Трайков - директор на Дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Културното министерство: "В момента се работи на два обекта. Първо, трябва да се направят описите, да се види колко са предметите, да се прецени съответно колко опаковки и дали са достатъчно добре обезопасени, след което вече ще се помисли и за транспорта. Транспортът е подсигурен - бронирани автомобили, с охрана".

Още в петък министърът на културата Боил Банов гарантира, че ценните предмети ще бъдат опазени и съхранени. На снимката: Веселина Инкова.

Засега са изнесени около 20 картини, притежание на Васил Божков, но от друг негов имот, съобщиха още от Министерството на културата. Платната са на български и чужди майстори. Процесът ще продължи дълго, защото предметите на изкуството се снимат и описват подробно.

За съхранението им има определени две депа - едното в НИМ, а другото в Националната галерия, където ще бъдат транспортирани картините. Пред "Хоризонт" директорът на галерията Ярослава Бубнова заяви:

"Изпълнявам нареждането на Специализираната прокуратура и заповедта на министъра на културата за участието в тези процедури. Произведенията се изземват от комисия от колеги с реставратор и историци на изкуствата. Всяко произведение внимателно се описва. Създава се реставрационен протокол за състоянието на произведенията. Опакова се от реставратори и се изнася от служителите на Националната галерия. Този процес ще продължи много дълго".

Преди дни министърът на културата беше категоричен:

"Депата разполагат с уреди, които измерват влажността, която трябва да е точно определена за съответните предмети и картини - с определена температура, с всички предохранителни мерки", заяви Боил Банов.

Стойността на колекцията на Божков тепърва ще се изчислява.

В късния следобед днес МВР иззе два луксозни джипа от гаражите на компанията. 

Колите бяха запечатани и натоварени от паяци. Снимка: БГНЕС

Миналата седмица бе оповестено, че предметите от колекцията на Васил Божков ще бъдат иззети в присъствието на най-добрите експерти в България. Това съобщи тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Коментарът бе по повод възмущение на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, че разследващите са се опитали да конфискуват колекцията на свързаната с Васил Божков фондация „Тракия“ в чували.

През седмицата от Фондация "Тракия" оповестиха съобщение до медиите, в което изразиха възмущението си от опита на разследващите органи да изземат ценни експонати от колекцията, като ги събират в чували и кашони.

Васил Божков беше задържан в Обединените арабски емирства. Прокуратурата му повдигна 7 обвинения - за ръководител на организирана престъпна група за принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице и др. Вчера главният прокурор Иван Гешев обяви, че се изготвят нужните документи, с които ще бъде поискано екстрадирането на Божков в България.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна