Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаела Божанкова: СЕТА е окошарване на националните икономики

Със споразумението корпоративният интерес става наднационален

Снимка: БГНЕС

„Изведнъж СЕТА възкръсна. По най-бързия начин беше внесен за първо четене, мина и то се гласува само с 5 гласа разлика, с 5 гласа преднина мина на първо четене тихомълком.“ Това коментира пред „Хоризонт“ Михаела Божанкова от неформалното движение „Българският Род Обединен за Децата“, което е сред организаторите на протеста срещу СЕТА пред парламента. Според Михаела Божанкова първото четене на споразумението е минало „между другото“ и на фона на други скандали и протести.

Това е едно изцяло търговско споразумение, чиято единствена функция е да облагодетелства бизнеса. За нас търговските интереси не са над националните, посочи Божанкова.

„Едно от основните неща в него е, че там има защита на инвеститора, тоест печалбата на инвеститора трябва да бъде гарантирана от страните, които са ратифицирали СЕТА, инвеститорите да нямат пропуснати ползи. Ако една компания, канадска в случая, прецени, че има риск за нейната печалба във връзка с дейността на територията на България, тя има право да осъди държавата за пропуснати ползи, за нереализирани печалби. И това е легитимно. Това е едно окошарване буквално на националните икономики за сметка на корпоративния интерес. Корпоративният интерес става наднационален.“

Божанкова подчерта, че 14 от държавите членки на ЕС не са ратифицирали СЕТА. „Сред тях са Германия, Франция, Люксембург – големи, силни икономики. Защо те не са ратифицирали СЕТА до този момент – това е въпрос, който следва да си зададем.“

Специално за България Канада като външно-търговски партньор за 2018 година се нарежда на 40-то място, каза още Михаела Божанкова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна