Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов:

Възможно е действащ държавен чиновник да получи забрана за влизане в САЩ

Руслан Стефанов
Снимка: БГНЕС

„Решението на САЩ български гражданин да получи забрана да влиза в страната заради корупция едва ли е направено със специално намерение. САЩ взимат последователни мерки, за да подобрят върховенството на закона в партньорски страни“. Това поясни пред БНР Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Вчера американската посланичка у нас Херо Мустафа заяви, че до дни Вашингтон ще обяви първия български гражданин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция.

В предаването „Преди всички“ Стефанов допусна, че това може да бъде действащ държавен чиновник:

„Може да се засегне всяко едно ниво на държавната власт… Не е задължително това да е човек с вече издадена присъда“.

Руслан Стефанов очаква този случай да бъде допълнителен стимул за българските власти да предприемат по-последователни мерки по отношение на справянето с корупцията по високите етажи на властта и за овладяването на държавата.

„Има достатъчно закони, с които да се увеличи натиска, тоест, ако това обявление не е достатъчно да бъдат взети мерки, след това може да се приложи т.нар. „глобален закон Магнитски“, тоест, могат да бъдат потърсени от финансовото министерство на САЩ други мерки, както и през министерството на правосъдието. Тук по-скоро става въпрос за заявление, че ще има повишено взаимодействие в сферата на върховенството на закона и по-конкретно в борбата срещу корупцията“. 

Интервюто с Руслан Стефанов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна