Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР и прокуратурата влязоха в две фирми в Гълъбово заради италианския боклук

| обновено на 05.02.20 в 15:19
Под ръководството на Районната прокуратура във Варна се проведе претърсване и изземване в офиси на „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в Гълъбово.
Снимка: БГНЕС

Под ръководството на Районната прокуратура във Варна тази сутрин се проведоха процесуално-следствени действия в офиси на  ТЕЦ "Брикел"- ЕАД край Гълъбово и на фирмата "Траш юнивърс", която бе установена като краен получател на откритите италиански отпадъци в контейнери на пристанище Варна-запад.

Трима дознатели и полиция под ръководството на варненски прокурор търсеха информация дали внесеният боклук е горен в пещите на топлоцентралата, свързана с бизнесмена Христо Ковачки. Извършени са претърсвания и са иззети документи.

"Брикел" не е спирала работа днес, разказаха работници като обясниха, че не знаят за проверката. 

Операцията е във връзка с досъдебно производство за откритите 127 контейнера с отпадъци на пристанището в морската столица. Първите 28 контейнера с боклук от откритите на пристанището трябва днес да заминат обратно за Италия

Пред БНР изпълнителният директор на „Брикел“ Янилин Павлов заяви, че не е притеснен от проверката и бе категоричен че в ТЕЦ-а не се горят отпадъци - поне от 22-ри август, когато за първи път бе установено, че се гори експериментално отпадък и горенето бе забранено от РИОСВ. Тогава бяха инсталирани видеокамери, за да се следи денонощно какво се гори в централата. Това беше и условието да бъдат пуснати и мощностите отново.

"В момента „Брикел“ не гори боклук още от 22-ри август. По случая тече проверка на територията на дружеството от прокуратура и икономическа полиция. Като приключи проверката, ще направим официално изявление“, каза Павлов.

Жители на Гълъбово изразиха притеснение от вероятността да се горят боклуци в ТЕЦ-а и казаха, че често от комините на „Брикел“ излиза черен пушек и се усещат неприятни миризми, но признаха, че от друга страна предприятието дава хляб на много хора от региона, включително осигурява и парното.

Втората проверена фирма „Траш юнивърс“, която е получател на боклука, открит на варненското пристанище, под наем използва за отпадъци площадка на ТЕЦ „Брикел“. Тя има сключен договор за наем и се намира много близо до брикетна фабрика, част от дружествата на бизнесмена Христо Ковачки. Няма данни собствеността на Траш юнивърс“ да е свързана с директно с „Брикел“. На площадката край Гълъбово са складирани тонове отпадъци, за които през януари прокуратурата в Стара Загора образува проверка. Очакват се все още и резултатите от нея.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна