Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова организация на движението в Русе заради задръствания на Дунав мост

Снимка: БГНЕС

Има трайна тенденция за увеличаване на преминаващите товарни автомобили през граничния пункт Дунав мост и техният брой е над 1 000 за денонощие. Тъй като от румънска страна работят само две гишета, се получава натрупване на камиони, които се подреждат засега по пътя към Силистра. Това обаче ще бъде променено. 

Пътният инцидент от миналата седмица, при който загинаха две деца, а други три бяха тежко ранени, насочи вниманието на всички институции със седалище в Русе към организацията на движението в района на граничния пункт с Румъния.

Според комисар Димитър Чорбаджиев, началник на сектор "Гранична полиция", с всеки ден се увеличават камионите и с това времето за тяхното преминаване. Вече десетилетия ТИР-овете се подреждат или по бул. "България" - международен път, който обаче е в рамките на града и се поддържа от общината, или по бул. "Тутракан", който води към Силистра. Опашките в пиковите дни достигат до съседния на Русе град Мартен и така от двете ленти за движение в посока остава само една.

Тъй като сред шофьорите винаги се намират хитреци, нарушават знаците за забранен обратен завой и се стига до инциденти като миналата седмица с две загинали деца на по 17 и 18 години. От Общината и регионалното подразделение на Агенция пътна инфраструктура побързаха да поставят мантинели на просеките, но с това ситуацията не се промени.

При областния управител Галин Григоров се събраха ръководителите на всички служби и решиха:

"Товарните автомобили трябва да бъдат спирани на паркинг на бул. "България" - участък от 2 км и 200-300 метра ще бъде отделен за паркинг, на който със съдействието на Пътна полиция ще бъдат спирани товарните автомобили и няма да бъдат допускани до моста, докато не се освободи зона, в която да не се подредят автомобилите на ГКПП-то. Това няма да бъде платен паркинг, това е път, който по споразумение с АПИ се е обслужвал от Община Русе, и тя ще поеме ангажиментите да подготви и да разчертае паркинга. Ще бъдат поставени указателни табели и светофарни уредби".

Това, разбира се, изобщо не е най-доброто решение, но пък освобождава пътя към Силистра и ще намали вероятността за инциденти при излизане от границата, тъй като там досега от колоната нямаше никаква видимост за излизащите от пункта в посока вътрешността на страната.

"Каквото и да си говорим, трябва да сме наясно, че единственото трайно решение на въпроса е чаканата от всички нас магистрала и борбата ни за нов мост Русе - Гюргево", заяви Галин Григоров.

Ако магистралата все пак е в необозримото бъдеще, то новата организация влиза в сила до две седмици.

Репортажа на Ася Пенчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени