Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Александър Симидчиев:

Да вземем мерки за климатичните промени като за застрахователно събитие

Помислете какво става с човек, вдигнал температурата си с 2 градуса! Със Земята се случва нещо подобно – дестабилизира се системата, променят се процесите - обяснява известният пулмолог

Снимка: БНР


Климатичните изменения са безспорен факт, дискусионен е причинителят. Всеки от нас може да допринесе в предпазването на околната среда от замърсяване. Дори въздухът без вредните фини прахови частици може да служи като застраховка за част от нежеланите промени.

Това обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев в „Радиоприемница“, която тази седмица сме посветили на глобалните предизвикателства за устойчиво развитие.
Д-р Симидчиев е известен специалист, съосновател на сдружение “Въздух за здраве“, началник на функционалното отделение към Медицинския институт на МВР.

Темата за околната среда, за чистотата на въздуха, който дишаме, както и всичко друго, свързано с устойчивото развитие, са важни най-вече за бъдещите поколения.

Всичко, което наблюдаваме около нас, включително и объркването на времето, характерно за съответния сезон, има общ корен, причините са общи, обясни специалистът. Той цитира индианската поговорка, която гласи: Ние не получаваме земята като наследство от родителите си, ние я вземаме назаем от децата си.

Д-р Симидчиев е избрал да работи по темата за качеството на въздуха и заради това, че чистотата му лесно се измерва. Това позволява невидимият проблем да бъде показан и така хората да повярват.

Относно глобалното затопляне се водят дискусии, защото повечето хора не навлизат дълбоко в материята, за да вникнат във фактите.

Безспорно е, че затопляне има, въпросът е дали то е предизвикано от човека. Религията издига в култ вярата, докато за учените най-важното е съмнението. Фактите трябва да дават достатъчно основания за изводи, без изкривяване на базовата информация.

Климатичните промени се усещат, измерванията го доказват, допълни пулмологът и сравни Земята с парник. Затоплянето води до поредица от последствия по отношение на ветровете, океанските течения и т.н.

Два-три градуса повишение изглежда малко, но я си представете човек или дете да вдигне температурата си с толкова?! Веднага ги обявяваме за болни…

Със Земята се случва нещо подобно – дестабилизира се системата, променят се процесите.

Ако подходим към климатичните промени не като към факт, а като към застрахователно събитие, ние ще искаме да направим максимално още сега, за да се предпазим в бъдеще. Именно това е философията на устойчивото развитие. Трябва да мислим дългосрочно и стратегически.

По мнението на специалиста с подобряването на качеството на атмосферния въздух можем да се застраховаме за част от глобалните климатични изменения. Ако няма други фактори, автомобилните изпарения ще ни изправят на границата на европейската норма за замърсяване. Но през зимата сериозен замърсител са печките на въглища или неизсъхнали дърва.

Можем да се адаптираме към замърсяването – с маски или пречистватели, но не е ли по-добре да живеем в чиста среда? Дори личното поведение дава резултат, убеден е д-р Симидчиев.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от