Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Кирилов прогнозира, че ОАЕ ще предадат Васил Божков

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Данаил Кирилов прогнозира, че Обединените арабски емирства ще предадат на България бизнесмена Васил Божков. Той обаче не се ангажира със срокове.

Първо прокуратурата трябва да подготви и преведени на арабски подробности за обвинението и доказателствата събрани срещу Васил Божков, същото се отнася и за другия задържан в Обединените арабски емирства (ОАЕ) - Георги Попов.

Правосъдното министерство има готовност за 3 до 5 дни, след като получи тези документи, да ги придвижи, като роля в този процес има и МВнР, обясни още Кирилов. Той ще изпрати документите на дипломатите в ОАЕ, а след това те ще достигнат до компетентните съдебни органи.

Очакванията на Кирилов за положителен отговор са заради добрите дипломатически отношения между България и Обединените арабски емирства през последните години.

Кирилов бе категоричен, че именно дипломацията ще е водеща при формирането на решението по този съдебен казус. Той припомни, че през годините България е получавала веднъж отказ да бъде върнат български гражданин. Тя от своя страна е отказвала два пъти да бъдат екстрадирани граждани, поискани от ОАЕ.

Ако България получи положителен отговор да бъдат предадени Божков и Попов, при следващото поискване от ОАЕ ще трябва да отговори положително, посочи Кирилов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна