Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Социалното министерство получава от НАП достъп до системата „Реджикс“

Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха на първо четене Националната агенция за приходите да предоставя достъп на социалното министерство до системата за междурегистров обмен „Реджикс“ (RegiX). Според вносителите от „Обединени патриоти“ така ще се намали административната тежест за гражданите.

Единият от вносителите - Калин Поповски, оповести предимствата, които дава поправката в Закона за предприятията на социалната и солидарната икономика:

„Това е една малка поправка, но много важна за работата на Министерството на труда и социалната политика при регистрацията на социалните предприятия, да има право да ползва системата „Реджикс“. Изключително важно е за намаляване на административната тежест и за улесняване на работата при тази регистрация“.

От своя страна зам.-председателят на социалната парламентарна комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че промяната дава основание на Министерството на труда и социалната политика, в качеството му на заявител, да изисква достъп до служебно събраната и известна информация от НАП, налична в съответните регистри.

„Тази промяна ще доведе до намаляване на броя на изискуемите документи за вписване в регистъра, съкращаване на сроковете за предоставяне на административната услуга, издаване на удостоверение за регистрация на социално предприятие, разширяване на възможностите за подаване на документите по електронен път“, каза тя.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от