Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекция за слънчевата активност в платформата за популярна наука Ratio

Камен Козарев и Никола Кереков
Снимка: Ирина Недева

Утре трябваше да се извърши изстрелването на новия апарат Solar Orbiter- съвместна мисия на Еропейската космическа агенция и НАСА със задача да установи как Слънцето създава и контролира хелиосферата. Началото на 7-годишните изследвания бе отложено с няколко дни.

"Самата мисия е изключително интересна, защото тя ще бъде мисия, съсредоточена върху изследване на Слънцето и ще стигне много близо, изключително близо вътре в орбитата на Меркурий, като ще стане едва третата космическа мисия, достигнала толкова близо. И друго изключително важно е, че тя ще орбитира над слънчевите полюси, които досега не са били наблюдавани с телескоп", обясни в предаването "Хоризонт до обед" д-р Камен Козарев, астроном от Института по астрономия на БАН.

Популяризирането на науката е много важно за това да се привлече вниманието на средностатистическия човек към космическите изследвания, смята Козарев.

"Точно поради тази причина ние правим и множество събития, за да привлечем вниманието от една страна към откритията, които се случват в астрономията и астрофизиката навсякъде по света, а от друга страна, за да привлечем вниманието на хората към това, че подобни неща на световно ниво се случват включително и у нас", допълни Никола Кереков от Сдружение Ratio.

Учени от Института за космически изследвания и технологии разработват инструменти за измерване на космическа радиация. "Тя е директно свързана с активността на Слънцето и с високоенергетичните частици, които аз изучавам в своята работа, там се правят такива интересни прибори", посочи Камен Козарев.

Влияе ли слънчевата активност на здравето на човека? "Като цяло тя влияе много на човешката активност, т.е. свързана с транспорт, комуникации, gps системи и така нататък, дори далекопроводи, електропроводи", подчерта Козарев.

Сдружение Ratio организира тази вечер лекцията "Solar Orbiter - Слънцето отблизо".

"Ще се постараем да покажем възможно най-актуалните данни от Слънцето, включително и кадри, получени чрез специални апарати и телескопи. Така че искрено уверявам всички заинтригувани, че естетически ще останат напълно задоволени от графичното оформление на събитието, а пък астрономите ще ни обяснят в детайли какво е това, което виждаме, защо изглежда по този начин и ще се опитат някак си да ни вкарат в мащаба на събитията, които се случват на слънцето", допълни Никола Кереков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна