Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На второ четене бюджетната комисия реши:

Държавният спортен тотализатор остава монополист на лотарийните игри

| обновено на 06.02.20 в 18:23
Днес се проведе заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси.
Снимка: БГНЕС

Държавният спортен тотализатор остава монополист на лотарийните игри. Това реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Държавата ще може да продава талони в обособени за това места, а не в търговската мрежа.

Забраната за частни лотарийни игри беше разгледана на второ четене в бюджетната комисия. Промяната беше предложена от Валери Симеонов и други депутати от Обединените патриоти. След внасянето ѝ беше потвърдено, че частните лотарии, контролирани от бизнесмена Васил Божков, са ощетили хазната със стотици милиони левове. 

От БСП предложиха рекламата на хазартните игри да бъде изцяло забранена, което ще помогне в противодействието на хазартната зависимост. Представителите на няколко спортни асоциации и зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов бяха на противоположно мнение. Те настояват за баланс между ограничаване на вредното въздействие на хазарта и икономическия интерес, който ще подпомага спорта.

Затова ГЕРБ и Обединените патриоти отхвърлиха искането на БСП, но въведоха ново ограничение за държавната лотария, която след гласуването на текстовете в пленарната зала и обнародването им в Държавен вестник ще държи монопола в сектора. Това ново ограничение е да не се продават лотарийни талони в пунктове, които не са стопанисвани от спортния тотализатор.

Валери Симеонов подчерта:

"Все пак това е държавно предприятие. Всички средства, които влязат от лотарийните игри, ще отидат в държавата през тотализатора. Ние възлагаме определени повишения на приходите, тъй като с тези приходи те трябва да поемат това минимално спонсориране, което до момента са правили частните лотарии".

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова:

"Хората, които трябва да получат печалби, които не са изплатени до прекратяването на лиценза, би трябвало да си получат печалбите от същия хазартен оператор, който е получил лиценз, и с чиито общи условия на съответната игра те са се съгласили за начина, по който трябва да си получат съответните печалби. Не се отнема лиценза на хазартния оператор, спира се лиценза на една от неговите игри".

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от