Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: За България Зелената сделка на ЕС е голям проблем

Трябва да се работи много активно и до 10-15 години да се намерят механизми, за да се заменят въглищата, посочи премиерът

Премиерът Борисов и вицепремиерът Дончев на брифинг в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов определи Зеления пакт на ЕС като "голям проблем за България". Министър-председателят е на визита в Брюксел, където снощи се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а днес - с председателя Европейския съвет Шарл Мишел.

С 60 милиарда евро е намален европейският бюджет, съобщи премиерът след срещата си с Шарл Мишел:

„Дават за България в момента това, което сме постигнали и най-малкото, въпреки намаленият бюджет с близо 60 милиарда, да получим толкова и повече пари, колкото сме имали в процентно съотношение“, коментира министър председателят по повод обсъжданите параметри на бъдещата финансова рамка на ЕС.

За европейския Зелен пакт Борисов заяви:

Зелената сделка за България е голям проблем. Всички знаят, че 60% от електроенергията ни идва от въглищата и колко милиарда трябва да дадем за това. Но надали Европа ще се откаже от Зелената сделка. Според мен трябва в следващите 10 години да се работи много активно. До 10-15 години трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата“.

Репортаж на Ангелина Пискова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна