Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Костинброд градят център за деца с онкохематологични заболявания

Един много ценен проект ще бъде реализиран в община Костинброд. Той започва като родителска инициатива от Сдружението на деца с онкохематологични заболявания и се очаква да завърши през месец май тази година. Родителите успяват да съберат средства и придобиват парцел, разположен на границата между селата Опицвет и Безден, а след това кандидатстват с проект и печелят финансиране от Фонд "Земеделие" за изграждане на възстановителен център за деца след тежко лечение - химио- или лъчетерапии, разказа пред Радио София кметът на Костинброд Трайко Младенов. Това е едва седмият подобен център в света и той ще поеме всички нуждаещи се деца у нас, но и деца от Балканите. 

Комплексът ще бъде изграден от отделни къщички, в които ще бъдат настанявани цели семейства. Ще има също административна сграда и параклис. Намира се близо до язовир, а в района има и две конюшни, които ще дадат възможност на желаещите деца да правят обходи с коне.

Община Костинброд също участва в проекта с повече от 700 хиляди лева, като местната власт ще кандидатства и за европейско финансиране за заплатите на служителите в центъра. 

Трайко Младенов посочи също, че в общината има добре работещ център за работа с деца на улицата. В него се осигурява облекло и храна за децата и те получават помощ за обучението си.   

Повече подробности за проекта можете да чуете в интервюто на Лили Големинова с Трайко Младенов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.