Eмисия новини
от 03.00 часа

Вирусите: коварство и любов до смърт

БНР Новини

Биолозите до ден-днешен спорят какви характеристики би трябвало да се включат в дефиницията на понятието „живот“ и неслучайно засега са се ограничили до някои максимално обобщени особености на живите същества – още повече, че не се знае с какво тепърва ще ги изненада Космосът.

Но защо някои от тях смятат, че поради редица свои специфики именно вирусите не съответстват на класическото определение за живо същество? Как еволюират най-опасните сред тях и в какви случаи „си партнират“ с бактериите? Увеличава ли се през последния век честотата на т.нар. „зоонози“, при които вируси се прехвърлят от животни в хора и кое прави коронавирусите като този от Ухан „специални“?

Отговорите търси д-р Даниел Тодоров от Лабораторията по вирусология към Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020