Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматичен спад на промишленото производство в Германия в края на 2019 година

влошаване на германската икономика

Германското индустриално производство отбеляза през декември 2019 година най-сериозен спад от едно десетилетие насам, показват данни на федералната статистика Destatis, подчертаващи слабостта на промишления сектор, която продължава да оказва негативно влияние върху растежа на водещата европейска икономика.

Индустриалното производство се срина през декември с 3,5% спрямо ноември, когато беше отчетен опит за отскок с 1,2% (слаба възходяща ревизия от предишна оценка на Destatis за повишение с 1,1%), докато осреднена прогноза на финансовите пазари беше за доста по-сдържано понижение с 0,2%, Това представлява най-драматично намаляване на германското производство от януари 2009-а година, когато беше разгара на последната глобална финансова и икономическа криза.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) се сви през последния месец на миналата година с 2,9%, докато производството на потребителски стоки се понижи с 2,0%, а енергийното производство нарасна с 2 на сто. Понижение с 2,6% беше отчетено при производството на т.нар. "междинни стоки" (на части или компоненти), докато производството на капиталови стоки (на средства за производство, или на оборудване) спадна с 3,5 на сто.

В същото време строителството се понижи през декември с цели 8,7 на сто.

На годишна база спадът на индустриалното производство в Германия се задълбочи рязко през декември до -6,8% от -2,5% през ноември (ревизия от -2,6%) и очаквания за понижение с 3,7 на сто.

Ден по-рано Destatis отчете и доста силен спад на индустриалните и промишлените поръчки през декември, което предполага, че производствената сфера в Германия продължава да изпитва сериозни проблеми в края на изминалата година и ограничава растежа на немската икономика.

Немската статистика представи в петък и последни данни за международната търговия на страната, като германският износ през декември се повиши скромно с 0,1% на месечна при прогноза на финансовите пазари за растеж с 0,5% и след спад с 2,2% през ноември.

В същото време германският внос се сви през декември с 0,7% спрямо ноември, когато спадна с 0,6%, докато очакванията бяха за увеличаване на импорта с 0,3 на сто.

В резултат на това изненадващо рязкото свиване на вноса търговският излишък на Германия на сезонно-некоригирана база нарасна през декември до 19,2 млрд. евро от 18,5 млрд. евро през ноември.

Спрямо година по-рано германският експорт нарасна през декември с 2,3%, а вносът - с 1,2%, което доведе до повишаване на търговският излишък на сезонно-некоригирана база до 15,2 млрд. евро от 14,1 млрд. евро година по-рано.

В рамките на цялата 2019 година обаче германски износ и внос достигнаха рекордни нива съответно от 1,3276 трлн. евро (повишение с 0,8% спрямо 2018-а) и от 1,1041 трлн. евро (повишение с 1,4% спрямо 2018-а). Търговският излишък за изминалата година достигна 223,6 млрд. евро спрямо излишък за 228,7 млрд. евро през 2018 година.

Според данни на Бундесбанк балансът по текущата сметка на Германия пък се разшири през декември до 29,4 млрд. евро от спрямо 24,1 млрд. евро през ноември и при очаквания за излишък в размер на 23,5 млрд. евро. За цялата 2019-а година излишъкът по баланса на текущата сметка достигна 266,2 млрд. евро спрямо позитивен баланс за 246,0 млрд. евро през 2018-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна