Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киберсигурност и право - на върха на информационната вълна

Снимка: pixabay.com

Бързото развитие на новите технологии ни носи изключително много позитиви, а цялата вселена сякаш е събрана на едно място и можем да я носим навсякъде в джоба си. Модерният виртуален свят обаче крие и своите рискове, и то не само за индивидуалните потребители, а също така за бизнеса. Адвокатските кантори са едни от тези компании, които се стремят към създаването на по-позитивна и чиста онлайн среда. В това отношение България не остава по-назад от европейските си колеги, дори напротив. Някои от адвокатските фирми в нашата страна въвеждат много иновативни практики, които да им помогнат за осъществяване на ценната им мисия.

Наскоро бяха представени и последните промени в Закона за мерките срещу изпиране на пари, сред които е създаването на списък на хора на висши държавни постове в държавите в Европейския съюз, който в България ще се изготви от ДАНС. Целта е да се засили европейското сътрудничество срещу изпирането на пари чрез прилаганата към момента Пета директива, а също и допълненията от Шеста директива, която има срок за въвеждане 3 декември 2020 г.

Предстоящата година ще бъде важна и за предстоящата директива, разширяваща правата на потребителите, която се очаква съвсем скоро да бъде окончателно приета и публикувана в Официален вестник, след което предстои и нейното реално въвеждане в България. Тя е насочена към подобряване на предпоставките за онлайн търговията, а в нея вече се предвижда защита при закупуване на цифровото съдържание. След транспонирането ѝ ще се гарантира, че потребителите ще получават пълната стойност на закупените от тях умни продукти (например smart часовници), както и че няма да бъдат ощетени чрез предоставяне на дефектно цифрово съдържание. В директивата вече като плащане се разглежда и предоставянето на данни от страна на потребителите.

Кои са иновативните техники при правото в България, на какво ниво са местните кантори, кои са новите правила, свързани с киберсигурността, и как роботите помагат на адвокатите?

Чуйте в интервюто на Луиза Лазарова с адвокатите Емилиян Арнаудов и Станислав Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна