Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли достатъчно пари за всички райони в София

Кметът на район "Слатина" Георги Илиев (правият в средата)
Снимка: БГНЕС

1, 729 млрд. лв. е бюджетът на София за 2020 година, но е сложно да се определи как се разпределят, защото нито един от кварталите не получи самостоятелна информация какво точно включва този бюджет за нас поотделно.

Това каза за БНР кметът на район "Слатина" Георги Пламенов Илиев. Той сподели, че е бил озадачен и от странните административни деления на различните служби, с които районните кметове трябва да комуникират.

„Пожарните се разделени по един начин, инспекторатът е разделен по друг начин, а поддръжката на инфраструктурата - по трети“.

Район "Слатина" присъства в два реда от Капиталовата програма

„В тази капиталова програма, която вече е част от новоприетия бюджет вчера, район "Слатина" присъства в два реда. В единия ред е наистина едно от 41 неща, които сме поискали - ремонта на улица „Коперник“. Другото, с което присъстваме, е ремонтът на трамвайното трасе от "ухото", което е близо до общината, надолу към Kaufland. За едното нещо са отделени 1 000 000 лева, а за другото, общо на нас, „Искър“ и всички, които са свързани по това трасе, са 6 800 000 за ремонта на трамвайната линия. За т.н. „влизане в кварталите и оправяне на второстепенните улици“ ще има едни 10 милиона, които ще бъдат разпределени на 24 района на база на формула, в която влиза с 45% тежест броят на жителите и 55% тежест дължината на пътната мрежа. Ние сме в златната среда и по двата показателя и лесно можем да сметнем че ще получим 1/24 от тези 10 000 000“.

Кметът намекна в предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че в програмата са предвидени 37 реда за „Витоша“.

Застрашен е ремонтът на детски градини в "Слатина"

„Въпреки че съм ги предложил тези детски градини за ремонта, не са включени в капиталовата програма. Вероятността да го направя със средства от Столична община е много малка или изисква огромен натиск – и обществен, и лично мой като районен кмет. Говорим за една детска градина – 183-а. Тя е в много лошо състояние и даже се е влошило – започнал е да пада и покривът. За миналата година е имало определен бюджет от 305 000 лв. за нейния ремонт, който не е извършен. Попитах защо не е извършен. Отговориха ми, че е щял да отнеме много дълго време и съответно е щял да наруши учебния процес, тоест трябвало е да бъде извършен тази година през лятото. Но вече го няма в капиталовата програма. Има пълна проектна готовност, всичко е гласувано, минало е дори през Столичния общински съвет и в един момент изчезна…“.

Има възможности за промяна в бюджета

„Самият бюджет е така изграден, че той е много гъвкав. В момента, ако ние успеем публично и медийно да си поискаме по-настоятелно, винаги има откъде да се намерят едни пари по едни програми. Така ни беше обяснено лично от г-н Барбалов. Винаги, когато има съфинансиране отвън, СОС с радост ще ни подпомогне и има начини да се направи. Просто трябва да сме настоятелни и убедителни. Колкото повече гласност ни се дава, толкова по-силни ще бъдем в позицията си“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна