Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ реши да не се опитва да сваля президента

Томислав Дончев, Даниела Дариткова и Цветомир Паунов на брифинг в централата на ГЕРБ след заседание на Изпълнителната комисия на партията.
Снимка: БГНЕС

Партия ГЕРБ няма да предприеме и няма да подкрепи процедура по отстраняване на президента Румен Радев независимо как Конституционният съд се произнесе по питането на главния прокурор за имунитета на държавния глава. Това реши днес Изпълнителната комисия на партията.

На брифинг в централата на ГЕРБ вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че мотивът за решението е политически.

„Ние като партия и като парламентарна група да не инициираме и да не подкрепяме процедура по член 103, алинея 2-ра от Конституцията на Републиката, известна като „процедура по импийчмънт".

„Първо, ние не желаем да има напрежение или война между институциите. България има нужда от нормално работещи институции спрямо правомощията, които са уредени в Конституцията и законите. На второ място ние не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне, а най-важното е, че ние не искаме да допринасяме за разделението на обществото“, каза Томислав Дончев.

На въпрос на „Хоризонт“ дали решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ е свързано с изявлението на президента Радев вчера, че ако има процедура по импийчмънт, най-много да се напълнят площадите с протестиращи, краткият отговор на Дончев беше: „НЕ!“.

Във вторник, 4 февруари, в обръщение към народа президентът Румен Радев обяви, че снема доверието си от правителството. По-късно премиерът Бойко Борисов реагира, като каза, че изказването на Радев е пряка намеса в независимостта на властите.

След това депутатът от ГЕРБ Георги Марков заяви, че след като излезе тълкувателното решение на Конституционния съд за имунитета на държавния глава, партия ГЕРБ ще прецени дали да поиска импийчмънт на Радев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна