Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев сне доверието си от правителството

Това е пряка намеса в независимостта на властите, реагира Бойко Борисов

| обновено на 04.02.20 в 20:48
Президентът Румен Радев прави обръщение към народа.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви днес в обръщение към народа, че снема доверието си от правителството, защото кабинетът не действа в интерес на българските граждани и острата криза в управлението му води към разпад на държавността.

„Считано от днес официално снемам доверие от правителство, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество“, каза държавният глава.

„От три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани -  не го правя като политически опонент, а като държавен глава с мисъл и грижа за бъдещето на България.

За съжаление, това не се сбъдва. Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива - липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищение, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции. Без аналог в историята на българския преход. 

Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност.

Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с протекции.

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснение. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите, налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи.

Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край“, каза президентът Румен Радев, мотивирайки снемането на доверието от правителството.

„Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права, аз съм редом с Вас.

Бъдещето на България е на свободна европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала. Това е бъдещето на смелите и достойните българи, на младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените. На всички, които ще възродим Отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността, за доброто на България!“, каза в заключение президентът.

Бойко Борисов: Пряка намеса в независимостта на властите

Президентът не е избирал правителството, за да свали доверието си от него, заяви премиерът Бойко Борисов в коментар към думите на държавния глава.

„Това е пряка намеса в независимостта на властите - точно обратното на това, което винаги е говорил“, добави министър-председателят.

Росен Плевнелиев: Генералска битка

„Генералът-президент има нужда от своята генералска битка, има нужда от война, защото няма кауза“, каза пред БНР бившият президент Росен Плевнелиев в коментар към обръщението на държавния глава Румен Радев, който сне доверието си от правителството.

„След като не се посвети нито на икономиката, нито на единството на нацията, нито на някакви разумни външнополитически приоритети, постоянно беше контра – срещу всички и за всичко, заложи всичко на една карта, а именно – че той е моралният стожер, моралната алтернатива за българските граждани. И накрай се провали с гръм и трясък именно в това, фактически виждаме, че генералът-президент има нужда от своята генералска битка, има нужда от война, защото няма кауза“, каза Плевнелиев. През 2013 г. той също свали доверието си от кабинета „Орешарски“ след предложението Делян Пеевски да оглави ДАНС.

Нинова: Споделяме напълно мотивите на президента

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви подкрепата на социалистите за действията на Радев:

„Споделяме напълно мотивите, с които президентът поиска и каза, че сваля доверие от правителството на Бойко Борисов. Това бяха и мотивите за вота ни на недоверие само преди една седмица. Факт е, че правителството на Борисов превърна България в сметището на Европа и на света. Факт е, че дишаме най-мръсния въздух и че стотици хиляди българи са без вода. Вотът на недоверие не мина математически, но получи широка обществена подкрепа отвън, извън парламента“.

Корнелия Нинова заяви още, че поведението на президента е последователно и че днешното изявление не е по-различно от темите, които критикува през целия си мандат.

Румен Гечев: Дните на това правителство са преброени

Според Румен Гечев от БСП обръщението на президента е показателно, че дните на правителството Борисов изтичат.

„Мисля, че е съвсем ясно, че след това обръщение дните на това правителство са преброени, защото в случая има пълно съвпадане на общественото мнение и на позицията на президента. Корупцията е достигнала нечувани размери. Не ние, не президента, Европейската комисия се произнесе, че най-корумпираната държава в Европейския съюз за съжаление е нашата страна – България“, каза депутатът.

Веселин Марешки: Президентът критикува неща, за които и той е виновен

Президентът Румен Радев няма право да отправя критики за неща, за които и той е виновен, коментира в предаването „12+3“ лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

„Влизаме в нещо, което на нас не ни харесва и е несериозно, някаква детска градина. Сега от правителството ще обявят, че свалят доверието от президента… Един президент трябва да бъде обединител на нацията и като вижда проблемите трябва да ги казва със сигурност, но след това и да подсказва и решения. Това е отговорната позиция“, каза Марешки.

ДПС запазва мълчание

От ДПС запазват мълчание след обръщението на държавния глава. Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев поясни, че думите на президента ще бъдат анализирани на председателски съвет на Движението:

"След заседание на парламентарната група, което ще имаме утре, ще участваме и ще вземем отношение. Сега - не".

Протестиращи поискаха оставката на кабинета

Граждани се събраха пред Министерския съвет тази вечер в подкрепа на президента Румен Радев. Те поискаха оставката на правителството на премиера Бойко Борисов.

Протестът беше организиран в социалните мрежи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Драганова: Трябва нов субект в политиката, който да размърда ситуацията

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще участва на изборите на 9 юни с Партията на българските жени на Весела Драганова. Пред БНР тя обясни, че с Гешев имат много общи теми , по които им съвпадат идеите: "Г-н Гешев е представител на над 30 неправителствени организации, представители на гражданското общество. Смятам, че това е начинът да дадем..

публикувано на 23.04.24 в 13:59
Ангел Кунчев

Е-обучение заради коклюш по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето По официални данни до вчера..

публикувано на 23.04.24 в 13:58

"Арогантен милиардер": Австралия критикува Илон Мъск за кадри от нападение в Сидни

Технологичният милиардер Илон Мъск се нахвърли върху Австралия заради опитите ѝ да забрани кадри от намушкването с нож в църква в Сидни да бъдат разпространявани в социалната си мрежа "Екс", предаде ДПА. В понеделник вечерта австралийският съд издаде на платформата двудневно съдебно разпореждане да скрие за всички потребители по света..

публикувано на 23.04.24 в 13:42

Румъния се подготвя за въвеждане на задължителна военна служба

Румъния дискретно се готви за повторно въвеждане на задължителната военна служба, предава "Диджи24", цитирана от БТА.  В свой материал по темата медията отбелязва, че въпреки че от две години има война на границата, а бюджетът на Министерството на националната отбрана се е увеличил значително, страната изпитва огромен кадрови недостиг. Данните на..

публикувано на 23.04.24 в 13:41
Васил Божков

Хазартното дело срещу Васил Божков влезе в съда

Така нареченото "хазартно дело" срещу Васил Божков вече е в съда.  След над четири години разследване прокуратурата внесе обвинителен акт за участие в организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления срещу Божков и още девет лица, част от които са  заемали високи позиции в закритата Държавна комисия по хазарта...

публикувано на 23.04.24 в 13:40
Румен Спецов

Шефът на НАП призова за нулева толерантност към агресията

За нулева толерантност към агресията, призова изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод  медийни публикации, според които  служител на агенцията е заплашен с оръжие  в столичния кв. „Хаджи Димитър“, съобщават от ведомството. От там подчертават, че става дума за нападение от журналист, но не посочват поименно Димитър Стоянов. По-рано..

публикувано на 23.04.24 в 13:16

Атанас Чобанов: Случаят с Димитър Стоянов е провокация

" Нито има изстрел, нито има агресия от страна на Димитър – той се е защитавал ". Това каза пред БНР главният редактор на сайта за разследваща журналистика Bird.bg Атанас Чобанов, след като журналистът Димитър Стоянов беше задържан. П ричината е, че е заплашил с оръжие служител на НАП, който се е оплакал в полицията. Задържаха..

публикувано на 23.04.24 в 13:12