Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой кандидат-учители по програма „Заедно в час“

Снимка: zaednovchas.bg

„Рекорден брой желаещи да станат учители са кандидатствали за програмата за професионално и лидерско развитие на фондация „Заедно в час“. Това сподели за БНР директорът по публично партньорство на фондацията Нели Колева.

„Към днешна дата вече почти 5000 души са заявили интерес да кандидатстват за програмата. Над 2000 вече са подали успешно своята кандидатура, която преминава през нашия процес на подбор“.

В предаването „Преди всички“ Колева допълни:

„Най-различна е мотивацията на хората, които кандидатстват, но ги обединява това, че наистина искат да станат участници, за да бъдат полезни на децата и да допринесат лично за подобряване на образованието в България. По-специфично хората, които кандидатстват за участие в нашата програма, искат да работят именно там, където има най-голяма нужда от и където ще бъдат най-полезни на своите ученици“.

Тристепенен процес на подбор

„Първо разглеждаме подадената кандидатура на нашия сайт, след което правим кратко дистанционно интервю онлайн или по телефона и финалния етап, вече на живо, се нарича „център за оценяване“, където в различни практически задачи вече виждаме различни умения“.

Не всеки кандидат става учител

„Около 25% от хората, които са подали кандидатура, биват поканени на финалния етап – „център за оценяване“, тъй като наистина търсим специфични умения и мотивация в участниците. Приблизително половината от кандидатите, които посещават „центъра за оценяване“, получават предложенията да станат част от програмата“.

След подбора кандидатите минават редица обучения, преди да влязат в училище. Те са в рамките на седемседмичен „летен институт“. Самата програма е за две учебни години, но след края 80% от възпитаниците на програмата продължават активно да са ангажирани с образование под различна форма, а над 50% директно като учители в класните стаи.

Подборът на училища, в които работят учителите от програмата, също е двустранен процес. Тази година е планирано разширение на програмата към Варна и Бургас.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна