Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима млади драматурзи ще работят с Теодора Димова в рамките на конкурс на НБУ

Снимка: nbu.bg

Финалисти в четвъртото издание на конкурса за нова пиеса на Нов български университет са драматургични произведения на тема „парите“ от шестима млади автори. От днес до 14 февруари младите автори, отличени от академичното жури с председател проф. Виолета Дечева, ще имат възможност да работят по своите текстове с писателката Теодора Димова.

Лабораторията по драматургия с Димова е само етап от конкурса, който не е състезание на готови творби, а процес, който минава през няколко етапа, каза пред БНР проф. Дечева:

„Конкурсът има за цел да свърже пишещите, знаещите, можещите, поставящите театър и най-вече да даде стабилност в развитието на българската драматургия. В тази инициатива зад гърба ни седи Централният фонд за стратегическо развитие към настоятелството на Нов български университет. От миналата година конкурсът е в календара на културните събития на Столична община. Това го прави много различен от всички останали форми за драматургия в България“.

Интересът към конкурса идва и заради неговия „постоянен живот“ през цялата година, категорична е тя:

„Идеята беше не просто да е различен от останалите конкурси и форуми за драматургия в България, а да бъде ефективен. Това е причината да има толкова различни фази. Той е многомодулен конкурс… Имаме две постановки на наградената пиеса. Едната е в Радиотеатъра, а едната - в Малък градски театър „Зад канала“ - наши партньори от миналата година. Има драматургичен клуб към конкурса, в който дискутираме върху отделни автори“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени