Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата българска типография гостува в Габрово в пълния си блясък

БНР Новини

В пълния си вид изложбата „Нова българска типография 2“ се открива в Дома на хумора и сатирата - Габрово. В съкратен вариант тя вече е била показвана в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Експозицията ще бъде отворена от 13 до 27 февруари. В следващите месеци ѝ предстои обиколка в много други български градове.

Седем години след първото си издание изложбата представя 90 проекта – своеобразен обзор на постиженията в шрифтовото изкуство, типографската практика и експериментите в периода 2013–2019 г.

"Нова българска типография 2" не се ограничава само върху дизайна на кирилицата, а илюстрира като цяло равнището на съвременната типография в България. Представена е работата на различни поколения автори – от класици на българския дизайн до обещаващи студенти.

Настоящето на българската форма на кирилица дава основания за оптимизъм. През последните години у нас и извън България се създадоха много шрифтове с разнообразно предназначение. Динамиката на пазара и засиленият интерес към оригинални шрифтове диктуват поведението на авторите.

Това издание на „Нова българска типография“ е ценен документ за естетическите и социални хоризонти на съвременното общество. Изложбата е още един повод да погледнем критично върху действителността, но и нов шанс да открием повече и все по-достъпни възможности за красота в общуването" – пишат организаторите.

За важността на шрифта и особеностите на новата българска типография разказва куратора на изложбата Кирил Златков. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна