Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Кирилов трябва да представи доказателства за уволнение на Андон Миталов

Министърът на правосъдието има 7 дни, за да предостави доказателства, реши Съдийската колегия на ВСС

| обновено на 11.02.20 в 20:01
Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на ВСС поиска от правосъдния министър доказателства за твърдението му, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който има забрана да влиза в Съединените щати, е уронил престижа на съдебната власт. Съдебните кадровици дaдoxa 7 дни нa министър Дaнaил Kиpилoв, преди да се произнесат по искането му - Миталов да бъде уволнен дисциплинарно.

Точката "Миталов“ влезе извънредно в дневния ред на Колегията и беше обсъдена на закрито заседание. В сградата на ВСС беше и самият Кирилов. Eдинoдyшнo, c 12 нa 0, кадровиците приеха "за cвeдeниe“пpeдлoжeниeтo му и му дадоха време да се мотивира искането си за уволнение на Миталов.

С какво разполага Кирилов, за да твърди, че с действията си Миталов е уронил престижа на съдебната власт и откъде е научил за нарушенията -това очакват да научат членовете на Съдийската колегия на ВСС.

Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в искането на правосъдния министър има неясноти и непълноти

а въпросът трябва да бъде обсъждан и извън политиката и емоциите:

"Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, това предложение съдържа множество непълноти, неясноти кои са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижът на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения", коментира председателят на ВКС.

„Магистратът Миталов, той е поставен ситуация в която е посочено че е свързан със сериозна корупция и той трябва да доказва, че това не е така. Когато се използва думата корупция, независимо от това как тя ще се тълкува  - по една правосъдна система или по друга правосъдна система, това означава някой да е получил облага, която може да бъде и материална, и нематериална и да е извършил или да е пропуснал да извърши нещо. Във всички случаи това предполага наказателен казус, а такъв до момента никой не е заявил, че съществува", обясни Лозан Панов.

Лозан Панов /Снимка: БГНЕС/

Бездействието не помага за укрепване на доверието в правосъдието, е убеден правосъдният министър  

Пред медиите Данаил Кирилов обеща да мотивира искането си дори и по-рано от 7-те му дадени от ВСС дни, но потвърди убедеността си, че посоченият от държавният секретар Майк Помпейо съдия Андон Миталов е накърнил репутацията на съдебната власт:

"Доказателствата са публично достъпни, обществено известни и няма нужда от тяхното изрично доказване. Бездействието в този случай не помага за укрепване на доверието в правосъдието. За да има доверие, трябва да има съответни адекватни и своевременни действия", подчерта министърът на правосъдието, като потвърди позицията си, че с назоваването на името на Андон Миталов от държавния секретар на САЩ е бил уронен престижът на съдебната власт и на държавата. Затова трябва разследване:

 "Би следвало ние да извървим всички възможни производства, в които има разследване, елемент на разследване и на доказване, да се съберат или да не се съберат такива доказателства, но да има категоричен извод - има данни или няма данни за извършено конкретно нарушение или престъпление", отбеляза правосъдният министър.

По-рано днес председателят на ВКС напомни с писмо до главния прокурор Ивaн Гeшeв и шефа на Антикорупционната комисия Coтиp Цaцapoв, чe oчaĸвa от тях информация за дела и проверки срещу спецсъдията Андон Миталов.

Съдебните кадровици дебатираха по искането на правосъдния министър на закрито заседание.

Репортаж на Силвия Великова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени