Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковачева: 1,92 лв. на ден се отпускат за храна в психиатриите

Снимка: БГНЕС

1,92 лева на ден се отпускат за храна в психиатриите, обяви омбудсманът Диана Ковачева. Тя оповести доклад за условията в местата за задържане и лишаване от свобода. 

1,92 храноден означава три хранения по 63 стотинки, които основно съдържат боб, леща, коприва, спанак, ориз. Това е абсолютно неприемливо, смята Ковачева, която обърна внимание и на „ужасяващите“, по думите й, материални условия в психиатриите, които застрашавали живота и здравето на работещите в тях. За пример Ковачева посочи пожара в софийския психодиспансер в края на миналата година.

Проблеми на психиатриите са тяхната пренаселеност, задържането на хора в тях за година и половина при максимален срок затова от 6 месеца, липсата на лекари.

Омбудсманът Ковачева поиска закриване на Централния софийски затвор и на затворническите общежития "Кремиковци"-София и "Керамична фабрика" - Враца заради лошите материално-битови условия в тях. 

В доклада на Ковачева се посочва, че в някои от затворите и арестите, например в Ловеч, Плевен и Белене, битовите условия се подобряват, а броят на настанените лица намалява. В столицата обаче въпросът с пренаселеността остава нерешен, посочи Ковачева, давайки за пример Софийският затвор и арестите на булевард "Г.М. Димитров“и на улица "Майор Векилски".

Репортаж на Андрей Борисов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна