Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проблемите в енергийния сектор - заради некадърност?

Снимка: БГНЕС

„Напрежението в енергийния сектор не е от вчера. Още през 2016 година беше организиран безпрецедентният в историята протест на работодателите и на предприемачите във връзка с високите цени на електроенергията. Оттогава до днес има дисбаланси и необосновано високи цени на електроенергията за бизнеса. През това време пишехме декларации, отворени писма, за да посочим проблемите, предлагаме и решения. Но такива не се постигнаха“. Това подчерта пред БНР Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това е причината от Асоциацията да поискат оставките на ръководството на Българския енергиен холдинг, на „ТЕЦ Марица изток 2“ и на Българската независима енергийна борса.

„Ръководството е некадърно и затова се постигат тези високи цени на Българската независима енергийна борса“, каза Иванов и допълни:

„Но това не е независима енергийна борса. На борсата обикновено се постига равновесие между търсенето и предлагането и това равновесие определя борсовата цена. Когато има повишаване на предлагането, цената пада, когато има повишаване на търсенето, цената се увеличава. Когато имаме един продавач, той може по всяко време да манипулира предлагането така, че да постига по-високи борсови цени... Това и в комбинация с това, че при Българската енергийна борса липсва прозрачност на офертите, които се подават от продавачите и от купувачите. Липсват и продукти, които да осигурят електроенергията на едно предприятие в цялата му пълнота“.

Промените на парчета не отразяват динамиката на пазара на електроенергия

С коментар в предаването „12+3“ се включи и Соня Николова – Кадиева от Асоциация „Свободен енергиен пазар“. Тя посочи, че оставките не решават нищо, защото проблемите са много по-дълбоки, а „промените на парчета не отразяват динамиката на пазара на електроенергия“.

„Случаят в неделя, заради който ескалира напрежението, тъй като цената в България беше в пъти по-висока от съседните енергийни пазари, е технически проблем, но показва недостатъците на нашия пазар“.

Според Николова Законът за енергетика трябва да бъде променен в частта за ликвидността – „искаме ли да имаме достатъчно ликвидност и на кой сегмент от пазара на борсата искаме да има ликвидност“.

В много от случаите става дума за некадърност

По думите на енергийния експерт Еленко Божков, когато искаме да направим детайлен анализ (водени от правилото, че цената се вдига, когато предлагането е малко, а търсенето е по-голямо), то той трябва да се прави от места, където има достатъчно много информация, а такава има в един сайт за прозрачност на Обединената енергийна система на Европа, на която сме член.

„Винаги е точното време да се иска оставката на министър Петкова и на Иван Иванов от КЕВР, но винаги е много късно за това“.

На въпрос какво би открил главният прокурор, ако влезе в енергетиката, призив, който вече беше направен, Божков отговори:

„Много интересни факти ще открие. Достатъчно е да влезе в „Топлофикация – София“, за да види далаверите на Ковачки и на ръководството при търговията с електрическата енергия. Със същата скрупульозност трябва да се провери и КЕВР, и борсата“.

Според експерта в много от случаите става дума за некадърност:

„В една част от случаите става въпрос за некадърност, не толкова за злонамереност и използване на влияние“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от