Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски съдия одобри сливането на T-Mobile и Sprint за 26 млрд. долара

Акциите на Sprint Corp. скочиха с близо 70%, а на T-Mobil - с над 8%

Американски федерален съдия одобри сливането на третия и четвъртия по големина мобилни оператори в САЩ -  T-Mobile US Inc и Sprint Corp., отхвърляйки групов иска на няколко американски щати, които заявиха, че сделката ще наруши антитръстовите закони и ще повиши цените.

Съдията Виктор Мареро от Окръжния съд на САЩ за Южен Ню Йорк даде предимство на сделката между двете телекомуникационни компании, след като 13 адвокати от щати, включително Ню Йорк и Калифорния, заведоха дело, което искаше да блокира мегасливането за 26 млрд. долара.

Сделката, която беше постигната през 2018 година и вече получи зелена светлина от Министерството на правосъдието на САЩ и от Федералната комисия за комуникации, трябва да бъде одобрена и от Калифорнийската комисия за комунални услуги, преди самото сливане на двете компании да може да бъде завършено.

След днешната новина акциите на Sprint Corp. скочиха с близо 70% при старта на търговията на Уолстрийт, докато акциите на T-Mobile се повишиха с над 8%.

По време многомесечната сага по сливането на двете компании акциите на Spint поевтиняха през последните 12 месеца с 19%, докато тези на T-Mobil поскъпнаха с 23%, като по същото време широкият фондов индекс S&P500 нарасна с 24%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!