Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Гешев възложи на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес

Подкрепа от управляващи и опозиция за отпадане на давността при разследвания

| обновено на 12.02.20 в 16:57
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката трябва да установи -  в случаите на частично или цялостно неизпълнение, събирани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, както и предприемани ли са действия по разваляне на приватизационните договори при тяхното неизпълнение.

„Проверяващите трябва да установят как е била водена документацията по следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Ако в хода на проверката се установят достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, ще бъдат образувани съответните досъдебни производства. В случай, че бъде установено, че е изтекла законовата давност, Прокуратурата на Република България има за цел да уведоми българското общество за целия приватизационен процес и нанесените щети от него“, добави тя.

Трябва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори при тяхното неизпълнение.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

От съобщението не става ясно - колко назад във времето трябва да се върнат проверяващите.

Реакциите

Депутати от управляващите партии и от опозицията в парламента приветстваха възложената проверка от прокуратурата на ДАНС за приватизацията.

Коментирайки проверката, президентът Румен Радев попита защо главният прокурор Иван Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде, но не и в Министерския съвет, където се харчат държавните средства.

Проверката ще осветли начина, по който беше извършена приватизацията, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Лидерите на КНСБ Пламен Димитров и КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов не са големи оптимисти, че проверката, възложена от прокуратурата на ДАНС, за извършената приватизация у нас ще осветли целия процес.

Приватизационните сделки на прехода не са нова тема за прокуратурата. За „разбойническа“ приватизация по времето, когато премиер беше Иван Костов, години наред говореше Никола Филчев.

Предшественикът на Иван Гешев - Сотир Цацаров, също беше ангажиран с темата. Именно той преди две години запозна депутатите с доклад на ДАНС за приватизационните сделки  след 1992 година, в който се твърдеше, че са открити проблемни сделки и поиска да има механизъм, по който държавата да има възможност да разваля неизгодни приватизационни сделки, което при действащото законодателство не можело да стане, заради изтеклата давност.

Репортаж на Силвия Великова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020