Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследник на фотографски род планира изложба с ценни ретро снимки

Запазена е част от архива на фотоиздателство "Григор Пасков", основано преди 100 години

Григор Пасков
Снимка: Поли Начева

Тази година се навършват 100 години от създаването на фотоиздателство "Григоръ Пасковъ". Григор Пасков е създател на първото фотоателие и първата книжарница в Хасково, а неговият син Георги Пасков е направил фотографии от почти всички градове, туристически обекти и забележителности в България. Семейната фирма е произвеждала и фотографска хартия, с която са работили до 1949 година. 

"Фактически дейността по заснемането на цяла България е дело на баща ми - Георги Пасков", разказа в предаването "Хоризонт до обед" Григор Пасков, внук на основателя на фотоиздателството. "Камерата я дадохме в Техническия музей в София. Това е една камера, която беше в приличен малък куфар, но теглото идва не само от камерата, но и от негативите, които са стъкла, при това стъкла в размер 9 на 13. Общо взето около 20-тина килограма е била екипировката на баща ми при правене на снимките."

Предвоенните фотографии са правени в периода след 1925-1926 година докъм 1943 година. "След войната сме правели заедно снимки и може би най-дългото ми сътрудничество или помощ при снимането беше в град Елена. Но вече всичко ставаше на лента, която беше носител на изображението и то за цветни диапозитиви, тъй като картичките вече бяха станали цветни", допълни Григор Пасков. 

"От снимките, които съм правил с баща ми - той казваше: първо ще трябва да идем да видим какво ще снимаме, как е светлината, откъде идва слънцето", спомня си още наследникът на фамилия Паскови. 

"Във фонда на баща ми били са останали около 4 хиляди стъкла, в момента аз имам не повече от 700", уточни Григор Пасков - внук. Сред запазените е снимка на гроба на Яне Сандански, направена от Георги Пасков. Григор Пасков мечтае да направи фотографска изложба със стари снимки през октомври 2020 година в София.

"Сега има много по-голяма възможност, невероятно по-голяма да се прави всякакъв вид фотография", смята той.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!