Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Политическите събития в Германия няма да повлияят на ролята и в НАТО

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО е увеличил подкрепата си за противовъздушна отбрана на Турция след атаката срещу нейни военни в сирийската провинция Идлиб, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. 
На започналата днес среща на министрите на отбраната на страните членки в НАТО, организацията осъди ударите срещу цивилни в Северозападна Сирия. Министрите излязоха и с позиция за разширяване на обучителната мисия в Ирак. 
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че политическите събития в Германия няма да повлияят на ролята й в Алианса. На влизане за двудневната среща на министрите на отбраната от пакта той заяви:

„На първо място е съвсем естествено да водим политически дискусии сред страните-членки - това се случва непрекъснато. Понякога има смени на правителства или министри, което е естествен процес във всички страни-членки през годините. Германия винаги е била силен и ангажиран член на НАТО от нейното присъединяване през 50-те години на миналия век“.

Лидерката на германския Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, наследила Ангела Меркел на водещата позиция в партията, в понеделник обяви, че ще подаде оставка от поста си и няма да се кандидатира за канцлер. Тя обясни оставката си с неодобряваната от нея колаборация на християндемократите с с крайно дясната "Алтернатива за Германия" в Тюрингия. 

Оставката на председателя на управляващия Християндемократически съюз предизвика политическо сътресение в Германия, като постави доста въпросителни около бъдещето на управляващата коалиция

Анегрет Крамп-Каренбауер на срещата на министрите от НАТО

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна