Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Красимир Калинов: Опасна игра се започва с машинното гласуване

Снимка: БГНЕС

„Явно правителството и парламентът ни причисляват към развиващите се страни от Азия и Латинска Америка, които използват машинно гласуване. Цяла Европа се отказва от този вид гласуване… Тези машинки се манипулират много лесно. Започва се една опасна игра по нанадолнището“. Това коментира пред БНР проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК.

По думите му машинното гласуване се подкрепя от две групи – от тази на производителите и от тази на неуспели политици.

Отново се подменя един инструмент с истинските проблеми в процеса на гласуване и на управление. Проблемите няма да бъдат решени с 5000-10 000-15 000 машинки“, подчерта проф. Калинов в предаването „12+3“.

Според него политическата система трудно ще се промени от това, че ще се въведе машинното гласуване:

„Наивно е изказването, че с машинното гласуване ще се ограничи купуването на гласове. По повод недействителните бюлетини – има елемент наистина. Тези бюлетини могат да се намалят, ако има добро поведение на гласоподавателите, но при злоумишлено поведение в една секция може всички бюлетини да се направят недействителни. Цялата технология на гласуването все пак опира до хартиен носител на нашето мнение. Освен това тези машини не са механични, а електронни, в тях има софтуер, и който и да казва, че 100% може да осигури сигурност, заблуждава обществото“.

Интервюто с проф. Красимир Калинов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от