Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: ТЕЦ „Бобов дол“ незаконно гори боклук

| обновено на 13.02.20 в 16:34
Иван Гешев и Младен Маринов излизат от общината на Бобов дол.
Снимка: Кирил Фалин

Главният прокурор Иван Гешев, министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на екологията Емил Димитров обещаха чист въздух за Бобов дол и района. Тримата имаха едночасова среща с общинската управа в миньорския град, след като прокуратурата възложи на екоминистерството пълна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. 

Три са нарушенията на ТЕЦ „Бобов дол“, обяви Гешев. ТЕЦ-ът е изгарял отпадъци заедно с въглищата с изтекло разрешително. Освен това на площадка до централата има отпадъци против всякакви правила.

„Най-вероятно не са спазени необходимите законови изисквания за функционирането и спазването на екологичното законодателство. И то е много просто. По-лесно е да караш „Майбах“, отколкото да си го продадеш и да го вкараш в съответните устройства за осигуряване на чистота на въздуха в ТЕЦ-а, защото това теоретично би струвало стотина-двеста милиона. Защо да ги даваш, като можеш да си караш хубави коли, да имаш яхти и т.н.“, посочи Иван Гешев и допълни:

„Това, което ще направим и поехме ангажимент към гражданите на Бобов дол и съответните населени места, ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер. Поехме ангажимент да има директна връзка между окръжения, районния прокурор, директора на ОД МВР и представителите на населените места. Т.е. да бъдем сигнализирани в реално време, ако има съмнения за нарушаване на екологичното законодателство. В случай, че бъдат констатирани съответните нарушения, които са с характер на престъпления, да бъдат образувани досъдебни производства и да се търси наказателна отговорност на виновните лица“.

Около 10 000 преписки ще трябва да бъдат проверени за приватизационния и следприватизационния процес, каза още главният прокурор. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна