Eмисия новини
от 00.00 часа

Роботът и човекът – интимно

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напоследък все по-често се говори и пише за секс роботи с изкуствен интелект. Появиха се първите неофициални  бракове с роботи, обсъжда се законовото им легализиране, както и евентуалната поява на нова, робосексуална идентичност с дигисексуален пол в бъдеще. Изпробват се хуманоидни роботи, които не само могат умело да флиртуват, да усвояват чрез самообразование благодарение на невронните мрежи навиците и предпочитанията на човека-партньор, но и емоционално да реагират, да ревнуват не на шега, „да отказват“, когато не са в настроение. Работи се даже върху техния реален оргазъм. 

Броят на докладите като този на британския фонд „За отговорна роботехника“, озаглавен „Нашето сексуално бъдеще с роботите“, се увеличава, да не говорим за книги от рода на „Любов и секс с роботи“ на Дейвид Леви или непрекъснато дописваната (по-точно програмирана!) „Кама Кибер Сутра“.  

Програмистът Георги Караманев коментира доводите на възторжените привърженици и яростните противници, на реалностите, опасенията и прогнозите в областта на т.нар. „цифросексуалност“.   

Щрихи от различни ракурси в контекста на виртуалния секс добавят психотерапевтът Манол Манолов и специалистът в областта на биоетиката и биоправото доц. д-р Стоян Ставру. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.