Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората със заседнал начин на живот или с професия, която изисква продължителен престой, най-често страдат от лимфен застой

Доц. Любина Веселинова: Развитие на лимфедем може да се подозира, ако отокът на крайниците не се повлиява от повдигане

Ако има сутрешен оток на крайниците или под клепачите, задължително трябва да потърсим лекар, казва началникът на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА

Доц. д-р Любина Веселинова
Снимка: Лилия Герчева

Хората, които водят заседнал начин на живот или практикуват професии, които изискват продължителен престой в седнало или право положение най-често страдат от отоци и лимфен застой. ВМА въвежда иновативна терапия, която позволява комплексен подход при лечението на тези състояния, често са характерни и за някои по-сериозни заболявания. Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на болницата вече разполага с една от най-модерните и съвременни системи за терапия и рехабилитация на пациентите с тези оплаквания. Приложението на новата терапия позволява цялостен подход в лечението, тъй като позволява едновременно третиране както на засегнатите крайници, така и на коремната област. 

За причините и профилактиката на тези заболявания и за възможностите на терапията потърсихме информация от началника на клиниката доц. д-р Любина Веселинова:

"Този нов апарат за повлияване на всякакви по вид оточни състояния на крайниците е апаратът лимфостим. Oт заложените програми и възможности на софтуера за индивидуализиране на всеки един параметър по нея, бихме могли да изпълняваме всякакви назначения за всеки вид патология, която е показана за такава пресотерапия. Това е апарат за лимфен дренаж, но той се основава върху възможността за промяна на интермитиращо налягане, така че във всяка една от секциите може да бъде индивидуализирано, универсиализирано или по заложената програма от производителя. Най-ценното от това, което имам като поглед върху такъв тип апаратура не само у нас, но и в Германия, и хубавото е, че може да ангажира не само единия крайник, но и двата крайника и коремната област, където са разположени една част от лимфните колектори и дуктус торацикус, който е отговорен да евакуира тази лимфа, която постъпва от долните крайници в таза". 

Оточните състояния се срещат все по-често се среща при хората, които прекарват прави или седнали дълги периоди от време:

Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина"Напоследък това е доста често срещан проблем и по-скоро бих го отдала на динамиката на ежедневието, на стационарните обременявания, които никой от нас не може да избегне, независимо дали в стоеж или седеж, въпреки че налягането във венозната и лимфната система е различно в единия или другия случай. Това създава застой и възможност циркулацията да не бъде адекватна и да се развият тези характерни отоци. Много важно е, че веднъж допуснат да бъде дилатиран (разширен) един лимфен съд, той няма способността за обратно развитие... Процесът само може да се задълбочи, ако се допусне да хронифицира".

Профилактиката на отоците се състои в повече движение и използването на специализирано трикотажно бельо - чорапогащници или чорапи със съответната компресия, за да се предотврати застоят на лимфна течност в крайниците. Най-важното е да не се допуска подобен застой продължително време. От значение е спортът и развитието на мускулатурата на подбедрицата, която помага като естествена помпа да се предотврати венозният или лимфен застой.

Развитие на лимфедем може да се подозира, когато не се виждат венозни съдове по краката и отокът не се повлиява при вдигане на крайниците на нивото на тялото. Не бива обаче пациентите да разчитат на самодиагностика. Ако има сутрешен оток на крайниците или под клепачите, задължително пациентът трябва да потърси специалист. 

Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицинаОсвен сърдечни, бъбречни заболявания, венозните тромбози, радиолечението също ангажира и причинява увреждане на лимфни съдове и колектори и е удачно да се започне профилактика, за не да се стига до изява на лимфен застой.

Още за влиянието на другите заболявания върху лимфния застой, за начина на провеждането на новата терапия и значението на комплексното лечение - чуйте в интервюто с доц. д-р Любина Веселинова!
БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна