Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стефан Манов: Машинното гласуване е въпрос на желание и политическа воля

Стефан Манов
Снимка: Ани Петрова, БНР

“Когато има желание, политическа воля, тези неща (машинното гласуване - б.р.) могат да станат много лесно и ефикасно. Когато обаче си търсим претексти как да не си свършим работата, аргументи хиляди, та даже и коронавируса извикаха на помощ“, каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК за машинното гласуване.

“Струва ми се, че в дебата за машинното гласуване най-напред е важно да разсеем фалшивите новини или становища, казани от мастити експерти, които дефилират по сутрешните блокове от години. Първо, машинно гласуване в Европа има, има в Белгия, там гласуват в 185 общини, цялата фламандска Белгия, Брюксел - столица, което е отделен регион знаете във федералната структура на Белгия, плюс германофонските общини във Валония“, каза още той и допълни:

“Една държава, която гледаме малко като държава от третия свят - Бразилия, разгърна 100% машинно гласуване за пет години“.

Гласуването в чужбина

“Гласуването в чужбина безспорно създава логистични предизвикателства, но смятате ли, че днес ги няма, когато трябва да се пренасят хиляди бюлетини“, запита той и посочи:

“Всяка една избирателна секция пристига с един огромен куфар с изборни материали. Бразилия организира избори в чужбина с машини. Те имат постоянни избирателни списъци за бразилците в чужбина. В момента има 500 000 бразилци в чужбина, включени в тези списъци“.

Интервюто със Стефан Манов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Отлага се и 1-ви април

публикувано на 01.04.20 в 17:50
Крис Георгиев

Да спрем вируса, а не хората

публикувано на 01.04.20 в 12:00