Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балканско звучене и суинг се срещат в Strange Suite на Атешхан Юсеинов

Снимка: @AteshTayfa

Атешхан Юсеинов получава образованието си в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен. Отдаден на китарата, във времето той става популярен като част от фюжън формацията „Zone C“ (Зона Ц). Заедно с Петър Ралчев (акордеон) и Стоян Янкулов-Стунджи (ударни), основава триото „Зиг-Заг“. Резултат от прекрасното им творческо сътрудничество е албумът „Когато пчелите събират мед“. Иво Папазов-Ибряма (кларинет) − изключително талантлив и известен инструменталист, кани Атешхан Юсеинов в проекта „Панаир“ (Fairground), който спечели наградата на BBC за world music през 2005 г. Атешхан е гост и в много международни проекти, сред които Balkan Khans. В това музикално предизвикателство участват артисти от четири поколения − виртуозът на цигулката Венци Такев, двукратният световен шампион по бийтбокс Александър Деянов SkilleR, композиторът Николай Иванов, който свири на няколко инструмента и майсторът на тъпана и гайдата Кольо Иванов.

Наскоро Атешхан Юсеинов издаде свой солов албум, озаглавен Strange Suite („Странна сюита“). Продуцент е Димитър Панев − българин, който живее в Германия. Благодарение на него албумът Strange Suite е издаден от Riverboat Records, по повод 30-годишнината от създаването на световноизвестния британски лейбъл. Албумът е посветен на Фил Стентън − основател на Riverboat Records, който е бил голям почитател на музиката на Атешхан Юсеинов. Ето какво разказва самият китарист за своя проект:

„Албумът е „китарен“, тъй като решихме с продуцента ми да навлезем по-активно в китарния фестивален живот на уърлд музиката в Европа. Пиесите в албума се десет, като голяма част от тях съм записвал през годините. Strange Suite е интересен с това, че е стилово разнообразен. Може да се каже, че моят творчески път съм го изразил в този албум. В него съм поканил различни гост-музиканти. Името на албума дава една от пиесите в него. Тя е с балканско звучене, на места има и суинг. Александър Деянов SkilleR е сред специалните гости. С него сме работили преди време и в други проекти, но сега решихме, че китара в комбинация с бийтбокс звучи оригинално. SkilleR много умело възпроизвежда звуци от различни инструменти, не само перкусионни. Така че двамата на една сцена винаги предизвикваме голям интерес както у нас, така и в чужбина“.


В албума Strange Suite много важна вокална роля има и съпругата на китариста, певицата Венера Тодорова. Тя участва в две пиеси. Други двама много известни музиканти също дават своя принос в проекта − Костадин Генчев (кавал) и Стоян Янкулов-Стунджи (ударни).

През 2020 година албумът ще бъде представен на всички големи фестивали у нас – Джаз форум − Стара Загора, Джаз фест − Банско, Празници на изкуствата „Аполония“ − Созопол и Джаз фест – Русе.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна