Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се собствениците на изоставени мидени ферми край Приморско

архив
Снимка: Pixabay

Басейнова дирекция Черноморски район (БДЧР), заедно с инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са проверили две мидени полета в акваторията на Черно море, южно от Маслен нос в близост до Приморско. 

При огледа в морето е констатирано, че конструкциите и на двете съоръжения са накъсани с потънали въжета и множество разпилени буйове в морето и на сушата. Двете мидени полета са били експлоатирани от фирмите „Морски дарове“ ООД и „Шато“ ЕООД.

Разрешителното за ползване на воден обект Черно море на фирма „Шато“ ЕООД е изтекло през юли миналата година и още тогава, при извършван контрол съвместно с ИАРА, е установено наличие на разкъсани линии. БДЧР е издала предписание на фирмата за цялостно демонтиране на съоръжението, което е в процес на връчване по реда на АПК, поради невъзможност да се открие титуляра.

Втората мидена ферма е с действащо разрешително и титуляр „Морски дарове“ ООД. Миналата година през юли при извършен контрол съвместно с ИАРА на фирмата е издадено предписание за маркиране на разрешената площ,  което е в процес на връчване по реда на Административно-процесуалния кодекс, поради невъзможност да се открие титуляра.

След откриване на лицата Басейнова дирекция ще предприеме съответните административни и наказателни мерки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени