Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

"Ревизор"
Снимка: http://sofiatheatre.eu

ТЕАТЪР

Народният театър "Иван Вазов" кани на представлението "Братя Карамазови" от 19.00 часа. Участват Владимир Пенев, Деян Донков, Велислав Павлов, Емил Марков, Димитър Николов, Валери Йорданов, Йордан Биков, Йосиф Шамли, Ана Пападопулу, Александра Василева, Жорета Николова, Радина Кърджилова.

"Ревизор" от Гогол поставя от 19.00 часа Театър "София". Режисьор е Бойко Богданов. Участват Сава Пиперов, Невена Калудова, Пламен Манасиев, Михаил Милчев, Николай Антонов, Росен Белов, Калин Врачански и др.

"Разделям двойки по домовете" от Тристан Птижирар е предложението от афиша на Младежкия театър „Николай Бинев“. Режисьор е Проф. Здравко Митков. В ролите - Искра Донова, Михаил Билалов, Николай Луканов. Началото е в 19.00 часа.

"Приятелки мои" можете да гледате от 19.00 часа в Малък градски театър "Зад канала". Постановката е на Теди Москов. На сцената излизат Мая Новоселска, Светлана Янчева, Албена Михова, Христина Караиванова, Иван Петрушинов, Никола Мутафов, Владимир Зомбори.

"Швейк" започва в 19.00 часа на голямата сцена в Театър "Българска армия". Постановката е на Бина Харалампиева. В ролите - Герасим Георгиев - Геро и Валентин Танев.

"Ало, ало!" от Джеръми Лойд и Дейвид Крофт е предложението на Театър "Възраждане". Режисьор е Роберт Янакиев. В ролите - Ивет Радулова, Свежен Младенов, Донка Аврамова - Бочева, Анатоли Лазаров, Мариана Жикич, Мира Върбанова, Георги Златарев, Христо Ботев Станчев, Лили Шомова, Йордан Ръсин и др. Началото е в 19.00 часа.

КНИГИ

Доц. д-р Анжелина Пенчева е преводач на февруари в Столична библиотека. Срещата, която е част от поредицата "Преводач на месеца", ще се състои днес, от 18.30 ч., в Литературния клуб на библиотеката. Пенчева е един от изтъкнатите преводачи от чешки, в библиографията й са автори като Карел Чапек, Ярослав Хашек, Милан Кундера, Боухумил Храбал и много други. Събитието ще се води от Емил Басат, а представящ ще бъде доц. д-р Добромир Григоров от СУ "Св.Климент Охридски".

ИЗЛОЖБИ

Самостоятелната изложба на художника Георги Янков "Объркана комуникация 2: Постреализъм" се открива в One Gallery. Георги Янков завършва специалността "Плакат" в Националната художествена академия през 1990 г. и пет години по-късно е поканен за асистент в същата специалност. От 2003 г. е доцент, а от 2010 г. - професор по плакат в катедра "Плакат и визуална комуникация". От януари 2020 г. е ректор на Националната художествена академия. 

Единадесет творци в областта на живописта и скулптурата се обединяват в съвместна изложба на тема "еротика" в галерия Evdokia Art Glass. Темата е поставяна многократно, тя е част от творчеството на всеки автор, но за щастие е неизчерпаема, тъй като усещането за нея е много индивидуално. Особено интересно е при хората на изкуството, които притежават таланта и средствата да изразяват визуално фантазиите си и да накарат зрителят да почувства енергията на творческият процес.

Изложбата „Нито с Нея, нито с Него“ е открива днес в 18.00 часа в галерия "Средец". Посветена е на 135-а годишнина от рождението на Ангел Спасов и е първи по рода си опит за фокусиране върху два ярко застъпени в творчеството на автора образа – този на жената, увековечен в скулптура, и собствения му лик, запечатан през годините от него самия в живопис и рисунка. Изложбата се съпътства от каталог, в който се публикуват за първи път редица документи и произведения на художника.

КИНО

"Малки жени" можете да гледате от 19:00ч. в кино "Люмиер Лидл". Номинираната за Оскар сценарист и режисьор Грета Гъруиг (Lady Bird) създаде една нова адаптация по класическия роман на Луиза Мей Олкът и отново успя да привлече не само вниманието на зрителите, но и заслужено получи високата оценка на критиката и американската филмова академия. Екранизацията, отличена с 6 номинации за Оскар, включително за най-добър филм проследява историята на четири сестри, които остават да живеят само с майка си по време на Гражданската война в САЩ и разказва за вълнуващия им живот.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна