Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесменът Осман Кавала беше освободен от турски съд, прокуратурата нареди ареста му

| обновено на 18.02.20 в 21:16
По време на протестите през лятото на 2013 г. в 78 области в Турция се проведоха общо 746 демонстрации.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съд по тежки престъпления в Истанбул оправда днес 9 обвиняеми по т. нар. процес „Гези“, сред които и бизнесменът и филантроп Осман Кавала. На шестото заседание по процеса, което се проведе в затвора в Силиври, съдебният състав постанови и освобождаване на  Осмен Кавала, който се намираше в предварителния арест в продължение на 841 дни след ареста му през октомври 2017 г. Часове по-късно прокуратурата обаче издаде заповед за ареста му.

На 10 декември 2019 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови, че той трябва да бъде освободен. Съдебният състав единодушно прие, че има нарушения на правото на свобода и сигурност и на правото на бърз процес, както и на нуждата задържането под стража да бъде законосъобразно.

На 6 февруари прокуратурата поиска утежнени доживотни присъди за трима от подсъдимите и наказания от 15 до 20 години затвор за други шестима. Най-тежките присъди бяха поискани за Осман Кавала, гражданския активист Йигит Аксакоглу и архитектката Мюджеля Япъджъ, които бяха обвинени в опит за сваляне на правителството, другите шестима обвиняеми отговаряха за подпомагане на този опит.

Тогава прокуратурата поиска отделяне от общия процес на делата срещу седмина обвиняеми, сред които и бившият главен редактор на вестник „Джумхурийет“ Джан Дюндар, тъй като те се намират в чужбина.

Съдът не прие аргументите на държавните обвинители, че протестите в парка „Гези“ през лятото на 2013 г. не са били случайни, а са били систематично планирани и организирани с цел да създадат хаос в страната и да подбудят въоръжено въстание и обществен бунт срещу правителството.

Депутати от опозиционните Народнорепубликанска партия и Демократична партия на народите присъстваха на заседанието по процеса. Междувременно 1376 души излязоха с подписка в защита на подсъдимите по процеса. Едно от най-познатите за българската аудитория имена е на писателя и интелектуалец Зюлфю Ливанели.

Главната републиканска прокуратура в Истанбул обяви първоначално, че ще внесе протести срещу днешното оправдателно съдебно решение, а след това съобщи, че е издала заповед за ареста на Кавала.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна